Bez obzira na prepreke koje nam život donese, možemo slijediti svoje snove. Možemo živjeti sretnije i zahvalnije – poruka je Jana Bolića koju je uputio čitateljima na Zagrebačkoj promociji knjige „Dan po dan“ u knjižari Hoću knjigu Megastore. Bila je to još jedna Janova promocija puna dobre volje i pozitivnih vibracija koje osjećaju svi prisutni. Janova mama Marisstella Bolić pročitala je Janov govor u kojem je Jan naveo temelje na kojima počiva njegova knjiga „Dan po dan“ – fokusiranje na važne stvari u životu umjesto na bolest, upornost kojom ostvaruje vlastitu viziju i ne pristaje na ulogu žrtve te čvrsto uporište u obitelji i u malim životnim radostima. Dr. Natko Beck o rekao je kako je zadivljujuća dubina Janovih uvida i snaga kojom je fokusiran na pozitivno, unatoč bolesti koja napreduje. Lijek koji Jan prima donekle je usporio bolest. Urednica Sandra Pocrnić Mlakar napomenula je kako je knjiga „Dan po dan“ sufinancirana sredstvima Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije te istaknula kako je premijernom predstavljanju u Rijeci prisustvovao i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović koji je naglasio kako je Rijeka ponosna što u njihovom gradu djeluje svestran pisac poput Jana Bolića.

Jan Bolić doista je svestran pisac jer piše kriminalističke romane i ispovjednu prozu, a takvi su pisci vrlo rijetki. Glavni lik u Janovim kriminalističkim romanima „Težina stvarnosti“ i „Štakori“ je pravdoljubivi i požrtvovni inspektor John Monroe, koji se bori protiv zločina i korupcije. U svojoj ispovjednoj prozi pak Jan Bolić svojim odnosom prema životu i prema svojoj bolesti daje primjer drugima kako mogu upravljati svojim životima, fokusirati se na svoje želje i ostvarivati ih iako okolnosti nisu savršene.

Jan je u svom govoru duhovito istaknuo razliku između fokusiranosti na bolest i fokusiranosti na želje: „Ne bih nikad ništa postigao da sam se zatvorio u kuću i kukao da sam bolestan i da ne mogu, ne znam, igrat nogomet. Istina, nogometaši su dobro plaćeni, ali i svjetski poznati autori također. Samo da se zna.“

Promociju u Zagrebu energično je i vedro moderirao Miro Čabraja, a u razgovor se svojim pitanjima uključila i publika. Osobito dojmljivo bilo je pitanje Janu kada je osvijestio zahvalnost, na što je Jan odgovorio da je zahvalnost osvijestio nakon teške zdravstvene krize, kada je pao u komu i bilo je neizvjesno hoće li se probuditi. Bi li osvijestio zahvalnost da nije bilo krize – bilo je sljedeće pitanje na koje je odgovorila urednica. Zahvalnost je dio životne zrelosti i većinom je razvijaju odrasli ljudi, a tinejdžeri je ne moraju osvijestiti. No, ima posebne djece i tinejdžera koji razvijaju osjećaj zahvalnosti i osjećaju potrebu kroz svoj rast pridonositi zajednici. Zahvalnost je inače vrlo važno pitanje koje cijelo društvo treba osvijestiti – jesmo li ovdje zato da bismo pod svaku cijenu grabili za sebe ili pak slavili život s ljudima koji nas okružuju i poštivali dobra kojima raspolažemo.

Jan je svoju publiku počastio šampanjcem i tortom, a kao obožavatelj kave pripremio je poklon pakete sponzora Ribili i Hausbrandt Hrvatska.

Vi ste moja najveća motivacija i inspiracija… vi ste dokaz da sam uspio! – poručio je Jan publici i na kraju govora naveo: –Volim kad se umorim potpisivajući knjigu. Hvala vam, red je bio dug.

Snimio: Saša Jungić