Antiratni roman na vrhu top-liste, slijede ljubići, krimići i darovi

Isti naslovi, drugačiji raspored u zadnjem mjesecu 2023. godine.

1) Roman „Reci brodovima da se brzo vraćam“ doveli su na vrh top-liste Zagrepčani, Zadrani i Slavonci – dijelovi Hrvatske koji su zapamtili rat, uzbune i silaske u skloništa. U svom drugom romanu za odrasle lektirna spisateljica Melita Rundek opisuje ratne događaje otprije više od trideset godina i ima antiratnu poruku. Kao i ostali romani Melite Rundek, i „Reci brodovima…“ djeluje biblioterapijski.

2) Treći roman Nataše Turkalj s nepredvidivim zapletima i strastvenim erotskim susretima na drugom je mjestu top-liste u drugom mjesecu nakon objavljivanja. Pozornica ljubavnog romana „U zalasku svitanje“ je modna pista – uspon, pad i ponovni uspon u svijetu žestoke konkurencije u kojem žene uspijevaju ili propadaju.

3) Roman „Ubojstva na Krvavom mostu“ ne silazi s top-liste od objavljivanja u travnju. Zagrebački krimić o forenzičarki sa Srebrnjaka koja istražuje dva ubojstva na Krvavom mostu čuva uspomenu na Zagorku. Roman je adaptiran kao radio drama u kojoj glavne junake tumače Biserka Ipša i Filip Juričić.

4) Atipičan ljubavni roman o ljubavnoj i životnoj potrazi mladog otočanina Buda Bulina isprepleten je s Oliverovim refrenima i najpoznatijim dalmatinskim šlagerima. Mladi hvarski pisac Ante Jeličić Beleca piše tempom prilagođenim mlađoj publici i osjećaje izražava stihovima i često na engleskom.

5) Dok je u ispovjednoj prozi usmjeren na rješenja, motivaciju i utjehu, krimiće Jan Bolić piše po uzoru na Joea Nesboa, s mnogo akcije, krvi i s naturalističkim scenama. Roman „Štakori“, drugi kriminalistički roman Jana Bolića, smješten u Rijeku, lučki grad u koji dolazi američki pravdoljubivi inspektor John Monroe koji se bori protiv korupcije.

  1. Melita Rundek: Reci brodovima da se brzo vraćam

Zračne uzbune, osvajanja vojarni, silazak u skloništa i život bez planova i perspektive, neizvjesna sutrašnjica – od prvih uzbuna do priznanja Hrvatske, u nekoliko mjeseci opisan je život u skloništima jedne zgrade na zagrebačkoj Peščenici. Melita Rundek opisuje rat iz ženskog ugla i u romanu postiže katarzičan osjećaj tuge zbog zaustavljenih života i izgubljenih ljubavi. Podsjetnik na rat devedesetih i na ljubav kao jedini odgovor i izlaz za sve.

  1. Nataša Turkalj: U zalasku svitanje

Nina je dizajnerica na vrhuncu karijere, svjesna da u svojoj tridesetoj godini mora nešto promijeniti u životu – iscrpljena je od posla, neurednog života i dotrajale veze s vlasnikom modne kuće. Velika modna revija bila je trijumf Ninine karijere, ali na razudanom afterpartyju napadaju je dva muškarca i siluju. Povratak u život je spor, a rane na duši neizlječive. Život je ipak vodi dalje i upoznaje strpljivog Karla koji je privlači, ali opire se zbližavanju.

  1. Anđelka Kliment: Ubojstva na Krvavom mostu

Beživotno tijelo mladog konobara Domagoja Ivića pronađeno usred noći na Krvavom mostu pokreće istragu u koju se uključuju inspektor Borna Herman i forenzičarka Irma Steeg. Mlada i ambiciozna istražiteljica Neva Radić istodobno otkriva zaboravljeni slučaj smrti Agate Hosmine koja je pod nerazjašnjenim okolnostima preminula na Krvavom mostu prije pola stoljeća. Roman o dva ubojstva na Krvavom mostu posvećen je Zagorki i započinje motivom iz romana „Tajna krvavog mosta“.

  1. Ante Jelicic Beleca: Ljubavna pjesma

Dalmacija u srcu, galebovi, sunce, more, nostalgija i Oliverovi refreni prate Buda Bulina na putu osobnog rasta kroz njegovu američku potragu za unutarnjim mirom i mjestom pod suncem. U svijetu koji ga ne razumije i kojemu se ne želi prilagođavati, Bud traži svoju pjesmu, rezonancu sa svojim osjećajima, a potraga ga vodi u susrete s ljudima koji daju odgovore i do nove nježnosti. Mladi autor prepoznao je najpoznatije dalmatinske šlagere kao vlastiti emocionalni izraz i time približio bezvremenskog Olivera generaciji tridesetogodišnjaka.

  1. Jan Bolic: Štakori

Drugi krimić Jana Bolića, u kojem inspektor John Monroe iz New Yorka stiže u Rijeku i suprotstavlja se korupciji, dilerima i makroima. Napušteni industrijski pogoni, mračni kontejnerski terminal, riječki Mrtvi kanal koji opravdava svoje ime, scene nasilja i grubosti prema ženama, automobilske jurnjave i pucnjava, ali i vrline policajaca koji se bore za pravdu – sve su to elementi krimića mladog pisca koji piše jednim prstom, a publiku je osvojio svojom dosjetljivošću i borbenošću.

Dok se prodaja hitova nije promijenila, prosinac se ipak od ostalih mjeseci u godini razlikovao po prodaji tvrdoukoričene beletristike po svemu sudeći za pod bor, pa su se među traženima našle ilustrirane knjige “Zagreb u versima i kipecima” Božice Jelušić s fotografijama Nikole Šolića, “Čudnovate zgode šegrta Hlapića”, piktogramski strip Branimira Zlamalika po originalnoj priči Ivane Brlić Mažuranić i “Iskre na šahovnici”, zbirka komentiranih partija šahovskog majstora Bogdana Božinovića.

Prema prodaji u knjižarama Školska knjiga, Hoću knjigu, Knjižara Ljevak, Menart multimedijalna knjižara, V.B.Z. online bookshop & club, ZUZI SHOP i Knjižara Tvoja knjiga Trešnjevka