Solinska mafija protiv riječkih dilera

Rijeka ili Split? Podzemlje Rijeke kojim caruju dileri i makroi u „Štakorima“ ili dva splitska prijatelja u bijegu pred mafijaškim bandama u „Ako prođe, prođe“? U studenom ipak Split – humoristični roman „Ako prođe, prođe“ potisnuo je „Štakore“ s vrha Beletrine top-liste najtraženijih. Od izlaska u svibnju, „Štakori“ Jana Bolića i John Monroe, američki inspektor koji stiže u Rijeku, čvrsto su držali vrh top-liste najtraženijih,  a zatim postali i najtraženiji beletristički naslov. Šest mjeseci nakon premijere „Štakora“ roman „Ako prođe, prođe“ Mihaele Erceg, mlade splitske karikaturistice, u studenom je najtraženiji Beletrin naslov, zahvaljujući ponajprije brzoj prodaji  splitskim knjižarama. Krimić je vrlo vitalan žanr, a pišu ga pisci koji i sami vole čitati krimiće. Unazad nekoliko godina stvorio se val pisaca koji se već okupljaju pod egidom ‘novi hrvatski krimić’, a demonstriraju šarolikost senzibiliteta, stilova, pristupa i glavnih likova.

(1) Mirjan i Filjo, glavni likovi romana ‘Ako prođe, prođe’ koji u bijegu od solinske mafije upadaju u šverc drogom pridružili su se tako šarolikom društvu junaka domaćih krimića. Mihaela Erceg s romanom ‘Ako prođe, prođe’ unosi u kriminalističku priču humor i bizarne zaplete, a u duhovitom krimiću otvara i jednu vrlo ozbiljnu temu – koju ne odajemo čak ni na promocijama.

(2) Jan Bolić i njegov junak, inspektor John Monroe koji je stigao iz New Yorka, suprotstavili su se narkomaniji i prostituciji u podzemlju Rijeke, a otkrili i korupciju u policiji. Pri pisanju romana o riječkoj policijskoj akciji Janu Boliću pomogli su riječki policajci kojima je Jan zahvalio u knjizi, a i na promociji u Rijeci, kojoj je prisustvovao i bivši gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

(3) Anđelka Kliment je u krimiću ‘Ubojstvo na Mrežnici’ dodala još jedan živopisan lik hrvatskom krimiću – Irma Steeg je forenzičarka u mirovini koja živi na Srebrnjaku. Anđelka Kliment uvela je u hrvatsku literaturu cosy crime, višu srednju klasu i građanske rituale koje narušava ubojstvo i predstavila u svom prvijencu dojmljive, ostvarene i razočarane ženske likove različite dobi.

4) Krimići su trenutno u prednosti, ali ljubići puno ne zaostaju – ‘Pitanje časti’ Kate Mitchell naslov je iz prošle godine koji se opet pojavio na top-listi, potaknut najavom o trilogiji naše kraljice ljubića koja se bavi patrijarhalnom obitelji u sukobu sa suvremenim tempom života i zadržava ljubav u središtu interesa unatoč svim trendovima.

5)  Nataša Turkalj i ‘Moja savršena nevolja’ jedan je od romana koji se može svrstati u prijelazni oblik između ljubića i krimića, zbog pokušaja ubojstva glavnog lika koji će staviti na kušnju ljubav junakinje romana. Još jači kriminalistički začin ima drugi roman Nataše Turkalj pod naslovom ‘Moć žene’, o policajki koja u profesionalnoj i emotivnoj krizi otkriva vlastitu ženstvenost, a zatim svojim utjecajem donosi i pomirenje zaraćenim mafijaškim stranama.

Osim Beletrinih autora, novi hrvatski krimić čine i dva mlada, vrlo produktivna pisca – Mislav Gleich s najnovijim romanom „Nevolja oca Dickersona“ nakon romana „Beskrajno ljeto“ i „Samostan Crawen Hill“ te Miro Morović čiji su romani „Djeca slijepoga kovača“ i Voštani princ“.