Boris Vukić
Osnivači, nasljednici, menadžeri
… idemo dalje. Uspješno prenesite poduzeće s prve generacije na drugu
Knjiga o problemima o kojima se šuti i rijetko progovara u tisućama poduzeća i obitelji

Cijena: 100 kn

Format: 15 cm x 22 cm
Broj stranica: 152
ISBN: 978-953-8209-11-6
Uvez meki, klapne

Svaki mladi čovjek pred sobom ima stotinu mogućnosti za buduću karijeru, a sinovi i kćeri poduzetnika imaju još jednu dodatnu – mogu raditi i u obiteljskom poduzeću. Braneći slobodan izbor djece osnivača da izaberu čime se u životu žele baviti bez pritiska očeve ili majčine ostavštine, Vukić u svom vodiču „Osnivači, nasljednici, menadžeri“ naglašava da će se obiteljska kompanija nastaviti razvijati samo ako bude uspješno prenesena na drugu generaciju. Kako na takav prijenos tvrtke pripremiti nasljednike, kako osposobiti tvrtku, kako pripremiti proces povlačenja osnivača i što treba učiniti obitelj?

Prijenos sa osnivača na profesionalne menadžere i nasljednike jedna je od najosjetljivijih faza u razvoju tvrtke, a u zemljama tranzicije posebno delikatna jer su se, kako kaže Vukić, prvi put nakon Drugog svjetskog rata susreli biznis i obitelj. Nikomu od poznatih ovo se još nije događalo, nema se koga pitati, a istodobno nema nezainteresiranih za sudbinu obiteljskih kompanija – što je tvrtka veća i uspješnija, naime, sve je manje financijski potrebna obitelji, a sve više onima koji u njoj rade i zajednici čije proračune puni.
Tri su načina prijenosa u praksi, ilustrativno nazvani. Dok „talijanski“ model prijenosa podrazumijeva da će kompaniju bezuvjetno naslijediti sinovi ili kćeri, a „njemački“ model odvaja obitelj od biznisa, svojim priručnikom Boris Vukić nastoji izmijeniti običaj u tranzicijskim zemljama koji podrazumijeva čekanje kojim se ništa ne rješava.

U vodiču „Osnivači, nasljednici, menadžeri“ Borisa Vukića iskustvo je stečeno savjetovanjem stotinu poduzeća u prijenosu sa prve generacije na drugu, a autor se mada kako će, također na temelju svog konzultantskog iskustva, za koju godinu pisati priručnik i za uspješan prijenos poduzeća s druge generacije na treću.