Daniela Uzelac

Put boginje 2 – Ritam boginje

Uzlet u zonu uzroka, gdje se stvarnost bira odabirom ritma

CIJENA: 11,95 €

 • FORMAT

  12,5 x 21 cm

 • BROJ STRANICA

  200

 • ISBN

  978-953-59185-5-4

 • UVEZ

  Meki uvez, bez klapni

 • Izdanje

  Beletra, rujan  2018.

Ritam boginje druga je knjiga Puta boginje autorice Daniele Uzelac, koja od 2013. godine na svom blogu svakodnevno ispisuje poruke o autentičnoj ženstvenosti, svijesti, spolnosti i mudrosti prirode. Kao i prvu knjiga Puta boginje, Buđenje boginje, i Ritam boginje čine postovi koje otvaraju sve teme iz života žene, od partnerstva i spolnosti do održavanja ljepote, prehrane i odnosa prema najbližima – partneru, djeci te majci i ocu.

Put boginje 2 – Ritam boginje nastavlja istraživati odnose između muškaraca i žena, boginja i bogova, u kojima je opstalo sjećanje na davna vremena kada su ljudi bili ljubav, a vođenje ljubavi najveći spiritualni i rasvjetljujući čin. „Ritam boginje“ podsjeća kako se vodi ljubav i dostiže božanstvenost te upozorava na mogućnost da u suvremenom društvu seksualnost postane način izbjegavanja intimnosti i bijeg od bliskosti.

U knjigama Daniele Uzelac čitateljice nalaze inspiraciju i putokaze prema osvještavanju vlastite ženstvenosti, koja ovisi isključivo o njima samima. Daleko od slijeđenja ideala koji nameću muškarci, Put boginje nudi prirodnu afirmaciju ženstvenosti koja je ugrađena u biće svake žene. Životno veselje, dobar osjećaj vlastitog tijela i svijest o vlastitom zdravlju, ljepoti prirode i vremenu koje nam je na raspolaganju, inspiracija su koja nas vraća sebi samima.

Svojim knjigama i blogovima Daniela Uzelac slijedi svjetske trendove pozitivnog odnosa prema vlastitom tijelu i Zemlji koje su u 21. stoljeću globalno pokrenule knjige „Žene koje trče s vukovima“ Clarise Pinkole Estes i „Boginje ne stare“ Christiane Northrup te „Zvonki cedar ruski“ Vladimira Megrea.

Odlomak

Put zna

Put boginje je put mudrosti. Boginja vjeruje procesu putovanja kroz ugode. Ona stvara vlastitu stazu pronalazeći i prateći zrnca svoga blaženstva. Mala je blaženstva vode k sve većima, a put kojim se kreće pritom postaje širi, jasniji, brži. Put vodi putnicu. Put zna kamo ide. I boginja mu vjeruje.

 

Na putu boginje odabireš živjeti na način koji tvoj život čini vrijednim i zanimljivim.

Inteligencija dopuštena

Svaka se neugodna životna situacija, ma kako složena bila, može svesti na jednu prostu rečenicu. Npr: ja sam u sukobu. Ili: ja sam napadnuta. Ili: ja sam usamljena. Tako pojednostavljen problem lakše se rješava. Kako? Babuška se odmah baca na predikat i grozničavo gleda što učiniti. Boginja se mirno fokusira na subjekt i gleda što biti. Ulaganje u subjekt otvara i puni energijom. Ulaganje u predikat zatvara i troši energiju. Tako samo još snažnije producira niskoenergetsko stanje koje je i dovelo do problema.

Izvor i rješenja problema nikad nije predikat. Ono što čini tek je posljedica vibracijskog stanja subjekta. Zato boginja investira pažnju u subjekt. U „ja“! Dahom unosi u sebe čestice svjetla. Svjetlo je situacijski sklad. Kada ga subjekt propušta svojom slobodnom voljom i namjerom, ono, kroz njegovo produženo i nevidljivo tijelo, preslaguje i uravnotežuje okolnosti. Lakoćom višeg reda. Nekom jednostavnom i djelotvornom logikom koja zadovoljava sve. To je inteligencija. Ona se dopušta. Disanjem. Slobodno disanje prekida programe.

Prekid programa

Babuška je biće matriksa. Što je matriks? Matriks je svijet misli. A što je misao?  Filozof i pisac Krishnamurti kaže da je misao oblik memoriranog znanja. Za bilo koje znanje ili vještinu trebaš vrijeme. Ali i vrijeme je misao. A kako uvijek postoji neko vrijeme koji nije iskušano, znanje nikada nije kompletno.

Znanje je cjelovito samo u spoju s neznanjem. Uslijed tog spoja suprotnosti, znanje uvijek stvara konflikt. Nacionalnost, religija, klasa i rasa… svaka ta misao je ograničena i stoga u sukobu. Prema tome, misao je ono što je stvorilo probleme koji nas okružuju. No, naši su mozgovi kondicionirani da stvaraju misli koje bi riješile te iste probleme. Tako je osigurano da se misao uvijek bavi sobom. Lovi svoj vlastiti rep. Vrti se u krugu: problem-rješenje-problem. I tu napretka nema. Um je zarobljen u tom obrascu.

Tisućama godina ponavljamo isti proces prikupljanja znanja, odnosno, uvećavanja problema. Dokaz tomu je svijet u kojem živimo: bolesti, ratovi, zagađenje, patnja. Matriks obrazac učenja nije u stanju riješiti ni jedan zdravstveni, politički, ekonomski ili ljubavni problem. Postoji li neki drugi oblik učenja? Postoji li neko djelovanje koje nije došlo iz misli? Postoji li znanje koje ne uključuje memoriju?

Postavljanjem ovakvih pitanja razbijaš obrazac učenja matriksa, izlaziš iz struje kolektivne svijesti i oslobađaš se u dimenziji boginje. Ona gleda svijet bez predrasuda. Što je predrasuda? Svako uvjerenje, definicija, zaključak, ideal, autoritet, koncept. Kada jednom vidiš svijet bez tih filtera, program matriksa se prekida. I to je istinska prekretnica u životu. Ona stvara izlaz iz zatvora kolektivne svijesti. I kada dosegneš uvid da ti nisi čovjek nego čovječanstvo, započinje rastvaranje tog ponavljajućeg programa poslušnosti. Započinje put boginje.

Daniela Uzelac: Put boginje Ritam boginje, Beletra 2018.