27. siječanj 2023.

Očinska ljubav u dnevničkim zapisima

Kako djetetu objasniti što je san? Od stotinjak riječi koje je trebao usvojiti, dječaku s poremećajem autističnog spektra najteže je bilo objasniti riječ san. Šest godina otac je ustrajao, pitao dječaka što je sanjao, bilo je uzalud. Sve do jednog dana kada je, na putu do škole, sin tati sam veselo ispričao kako je „spavao i mislio“…  Tu dirljivu anegdotu o sinovljevom prvom prepričanom snu i o očevu snu koji je time postao veći Dalibor Talajić pročitao je iz svoje knjige „Treptaji“ u petak na promociji u Knjižnici Bogdana Ogrizovića.

Pred punom dvoranom knjižnice o „Treptajima“ je nadahnuto govorila defektologinja mr. sc. Ana Dembitz, koja je istaknula kako je Dalibor Talajić shvatio roditeljstvo kao izazov za osobni rast. „Biti roditelj djeteta koje ima problem mijenja život, prioritete, maštu želju i ciljeve,“ rekla mr. Dembitz.

Knjiga prati dvoje djece kroz godine odrastanja od 2015. do 2021., za vrijeme osmogodišnjeg školovanja dječaka i pet godina mlađe djevojčice. „Otac ne važe, otac ne uspoređuje, otac voli. Voljeti implicira i brigu i poznavanje i razumijevanje i reagiranje,“ rekla je mr. Dembitz i primijetila kako djevojčica preskače razvojne ljestvice i prihvaća i razumije situacije za koje otac dvoji kako da joj objasni.

Knjiga „Treptaji“ nastala je bez plana, kroz povremene dnevničke zapise – pojasnio je Dalibor Talajić, podsjetivši kako je svoju prvu knjigu, „Most ponad burne rijeke“, pisao na preporuku defektologinje, kako bi si olakšao borbu protiv nevidljivog neprijatelja, dok su „Treptaji“ nastali bilježenjem roditeljskih uvida vezanih uz oboje djece.

Glavni junak knjige danas je u drugom razredu srednje škole, ima asistenta i najbolji je đak u razredu. Puno uči i teško mu je, ali to je njegova odluka jer želi postati dobar kuhar, rekao je Dalibor Talajić. A glavna junakinja je nezaustavljiva, rekao je i dokazao to još jednom epizodom u kojoj opisuje kako je želio izbjeći očinski razgovor s kćerkicom o prvoj ljubavi, ali nije mu uspjelo jer djevojčica traži baš očev savjet. Da bi nakon tog razgovora zaključila da ona treba napisati priručnik o ljubavi, jer se o ljubavi premalo zna.

Dalibor Talajić na predstavljanju u Zagrebu nabrojao je imena stručnjakinja koje prate rad pomažu njemu i njegovu sinu u svladavanju nevidljivog neprijatelja. Uz mr. sc. Anu Dembitz, tu su i prof. Tamara Pracaić, dr. Diana Puževski i, u Beogradu, mr. sc. Danijela Helc.

“Radeći s djecom kojima treba pomoć defektologa i koja dolaze k meni iz daleka, uvijek se čudim kako malo cijenimo zdravlje”, istaknula je na kraju promocije mr. Dembitz.

Knjiga ‘Treptaji’ jedna je od rijetkih među knjigama domaćih autora u kojoj su opisani izazovi očinske ljubavi, a objavljena je uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba.