Dr. sc. Ana Klikovac

Bachove kapi za sretan i uravnotežen život

Uzlet u zonu uzroka, gdje se stvarnost bira odabirom ritma

CIJENA: 15,93 €

 • FORMAT

  13,5 x 20 cm

 • BROJ STRANICA

  200

 • ISBN

  978-953-8209-27-7

 • UVEZ

  Meki uvez, klapne

Usamljenost, strah, obeshrabrenost i očaj, nedostatak interesa za sadašnjost, pretjerana zabrinutost za dobrobit drugih, preosjetljivost na tuđe utjecaje i nesigurnost – to su emocionalni i mentalni izazovi kod kojih pomažu nježne i sigurne Bachove kapi koje se pripremaju od izabranih vrsta samoniklog cvijeća i drveća. Prema svjedočenjima osnivača, dr. Edwarda Bacha, kapi pomažu i tamo gdje su drugi načini liječenja bili neuspješni i njihova djelovanja nadilaze sva očekivanja i pacijenata i Bachovih praktičara. Bachove kapi danas primjenjuju tri tisuće certificiranih praktičari u 70 zemalja, a jedna od njih je dr. sc. Ana Klikovac iz Zagreba, koja je edukaciju za Bachovog praktičara završila u Bachovom centru u Engleskoj i, nakon prevođenja brojnih djela Edwarda Bacha, napisala svoju knjigu o nježnim, a čudotvornim cvjetnim esencijama.

Doktor Edward Bach bio je londonski liječnik koji je početkom 20. stoljeća radio kao kirurg, bakteriolog i imunolog. Homeopatijom se počeo baviti u London Homeopatic Hospital 1919., a liječenje pomoću cvjetnih esencija otkriva 1928. godine. Dvije godine kasnije napušta liječnički poziv i počinje se baviti samo biljkama. Danas je u njegovoj kući Bachov centar koji posjećuju praktičari iz cijelog svijeta, a u vrtu oko kuće rastu mnoge od biljaka za Bachove esencije, kao što su Walnut (orah), Chicory (cikorija), Vine (vinova loza) ili White chesnut (divlji kesten).

Dr. sc. Ana Klikovac u svojoj knjizi opisuje 38 Bachovih esencija, njihov način pripreme i stanja kod kojih se primjenjuju, uz primjere iz prakse i ishode uspješnih primjena te svoja osobna iskustva, a iskušala je djelovanje svih 38 esencija. Na kraju knjige napominje: „Možda ćete poželjeti popiti neke Bachove kapi, možda i nećete, no znat ćete da postoji nada i da postoji rješenje.“

Predstavljajući se svojom životnom pričom, dr. sc. Ana Klikovac opisuje kako je koristila Bachove kapi pripremajući doktorat te kako je napustila posao profesorice na visokoškolskoj ustanovi i posvetila se alternativnim načinima iscjeljivanja. Kako ističe, Bachove kape ne zahtijevaju medicinsko znanje i svatko samostalno može izabrati kapi koje mogu pomoći njemu ili njegovoj obitelji jer su esencije potpuno bezopasne. Primjeri djelovanja Bachovih kapi koje u svojoj knjizi navodi dr. sc. Ana Klikovac djeluju motivirajuće i iscjeljujuće, a Bachovim praktičarima obogaćuje praksu s klijentima.

Recenzentica knjige je Anita Moorjani, autorica svjetskih hitova „Ponovno rođena“ i „A što ako je ovo raj“. Knjigu je odobrio Stefan Ball, direktor Bachova centra iz Engleske, a odmah nakon hrvatskog izlazi i englesko izdanje.

Odlomak

Osnovne značajke sustava Bachovih kapi

Dr. Edward Bach opisao je sustav Bachovih kapi na sljedeći

način:

„Osnovna načela su ova: Prvo. Ovaj sustav ne zahtijeva nikakvo medicinsko znanje.

Drugo. Sama bolest je posljedica i ne ukazuje na potrebne Esencije.

Treće. Um je najosjetljiviji dio našeg tijela pa nam stoga najbolje može pokazati koje esencije su nam potrebne.

Četvrto. Uzima se u obzir samo reakcija pacijenta na bolest, a ne sama bolest.

Peto. Prave vodilje za otkrivanje načina na koji pacijent reagira na bolest, kao i Esencija koje su mu potrebne, su: strah, depresija, sumnja, očaj, razdražljivost, potreba za društvom ili potreba za samoćom te neodlučnost.”

Nadalje, dr. Bach objašnjava prednosti ove metode iscjeljivanja nad drugim metodama liječenja:

„Sustav … ima velike prednosti nad drugim sustavima.

Kao prvo, sve su esencije pripremljene od prekrasnog cvijeća, biljaka i drveća iz Prirode, od kojih nijedna nije otrovna i ne može učiniti nikakvu štetu, bez obzira na dozu koja je uzeta.

Kao drugo, samo ih je 38, što znači da je mnogo lakše pronaći pravi lijek, nego kad ih ima mnogo više.

Kao treće, metoda odabira esencija dovoljno je jednostavna da je većina ljudi razumije.

Kao četvrto, izlječenja koja su nastupila bila su toliko sjajna da su nadišla sva očekivanja, kako onih koji koriste ovu metodu

tako i pacijenata koji su primili njene koristi.

Te su ljekovite biljke uspjele toliko puta iznova, tamo gdje su svi drugi isprobani načini liječenja bili neuspješni.” (Edward

Bach, 1936.)

Ove, gore navedene značajke dane su, vjerujem, u usporedbi s homeopatijom koju je dr. Bach prakticirao. U homeopatiji

se za pripremu homeopatskih remedija kao izvori uporabljuju i neke otrovne8 biljke, minerali i životinjske

izlučine. U homeopatiji je također bitna i potencija u kojoj se priprema homeopatska remedija, što s Bachovim kapima

nije slučaj. Danas homeopati u svojoj praksi mogu rabiti čak više od pet tisuća homeopatskih remedija, što je mnogo zahtjevnije

za proučavanje i rad od Bachovih kapi. Homeopatija je kompleksan sustav koji je bitno proučavati više godina

da bi se sustav mogao samostalno primjenjivati, a Bach je težio pronalasku sustava kojim se može samostalno koristiti

svaki član kućanstva, neovisno o svojoj naobrazbi i dobi.

Dr. Bach je, prema navodima Nore Weeks, smatrao da „pravi lijek ne smije uzrokovati jake reakcije, niti smije biti štetan ili neugodan za uzimanje, već njegovi učinci trebaju biti nježni i sigurni, te rezultirati iscjeljenjem uma i tijela”.

 1. sc. Ana Klikovac: Bachove kapi za sretani uravnotežen život, Beletra 2021.