Jagoda Martinčević

Rođena je 1946. godine u Zagrebu. Diplomirala je povijest glazbe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, usavršavala se u Berlinu. Djelovala je u dnevniku Vjesnik 23 godine kao glazbena kritičarka i urednica kulturne rubrike.

Bila je zaposlena u Koncertnoj direkciji Zagreb kao voditeljica Muzičkog informativnog centra. Prva je glavna urednica časopisa Cantus Hrvatskog društva skladatelja. Bila je pomoćnica ministra kulture za kazalište, glazbu i film te saborska zastupnica. Autorica je i urednica brojnih monografija i knjiga, te radijskih i tv emisija o glazbi. Danas u mirovini i dalje surađuje na Trećem programu Hrvatskoga radija i piše kritike za Jutarnji list.

Urednica je brojnih monografija kazališta, festivala i leksikona te zbornika vezanih uz operu koncerte i glazbenike, među kojima su Monografija Dubrovački ljetni festival, u povodu 50. godišnjice, segment Glazba na Igrama, 1995. Hrvatski leksikon, segment opera, nakladnik Leksikon d. o. o., 1996. te monografija “Kosta Spajić”, autorica poglavlja „Glazba – nesuđena ljubav”, izdavač Kapitol, Zagreb, 2004. Autorica je monografije “Ruža Pospiš Baldani – hrvatska primadona”, izdavač Matica Hrvatska, ogranak Varaždin, 2009. i monografije “Petar Selem”, operne i glazbeno-scenske režije, izdavač Školska knjiga, Zagreb. 2011.