Branka Erdelji-Štivić

Bake u avionima

Priče o pripadanju, udaljenostima i zalascima sunca

CIJENA: 13,27 €

 • FORMAT

  14,5 x 19,5 cm

 • BROJ STRANICA

  200

 • ISBN

  978-953-8209-36-9

 • UVEZ

  Meki uvez, klapne

Nakon zapaženog prvijenca „Starenje za početnike“, koji je uplovio ravno u dominantan svjetski val literature za treću dob, u svojoj zbirci pripovijedaka Branka Erdelji Štivić bavi se aktualnom promjenom u današnjim obiteljima. Zbog iseljavanja mladih, najčešće u Zapadnu Europu, njihovi roditelji postaju svjetski putnici i u želji da ostanu u kontaktu sa svojom unučadi umirovljeničke dane provode putujući međunarodnim linijama između zrakoplovnih luka. Baka koja je dočekivala unuke u svom dvorištu ili u svojoj kuhinji postaje baka koja putuje, pitajući se: Kakve ću ja odnose uopće, ikad razviti s mojim unucima? Preko skypea ili zooma? Pa ta djeca neće znati da postoji utješni miris bakinog krila, neće osjetiti sigurnost bakine kuhinje, neće ih djed učiti plivati, pitanje je hoće li uopće govoriti materinji jezik

Gdje je crta na kojoj se odričemo vlastitih izbora radi ljudi do kojih nam je stalo? Kako se širi krug bliskih osoba zbog kojih smo spremni na kompromise? Svaka od priča Branke Erdelji Štivić mali je trijumf ljubavi koja se izražava na neočekivan način i obuhvaća protagoniste. Jer zrela dob donosi zrele odnose koji traže zaključak i razrješenje starih nesuglasica, ali i nove izazove.

Hana Konsa u predgovoru primjećuje kako Branka Erdelji-Štivić „nosi svjetiljku i mirno, staloženo i s puno ljubavi pokazuje nam što smo, gdje smo i kamo ćemo doći.“ Daleko od besparice, ekstremnih situacija i kritičnih odluka, Branka Erdelji-Štivić istražuje slojevitost emotivnih odnosa u kojima otvara novi prostor za neizražene emocije i novo vrijeme za njihovo razjašnjavanje.

Ilustraciju na naslovnici potpisuje Helena Klakočar, dizajn Irina Steiger.