Ivana Brlić-Mažuranić i Branimir Zlamalik

Čudnovate zgode šegrta Hlapića

Crtana priča

CIJENA: 19,91 €

 • FORMAT

  210 x 297 cm

 • BROJ STRANICA

  64

 • ISBN

  978-953-8209-38-3

 • UVEZ

  Tvrdi uvez, bez klapni

Piktogramska crtana priča Hlapićevo je novo ruho za 21. stoljeće! Branimir Zlamalik, iskusni grafički dizajner, ilustrator i autor crtanih priča u različitim dizajnerskim tehnikama, prihvatio se klasika Ivane Brlić Mažuranić entuzijazmom djeda koji je tu priču čitao kao dječak i želi je podijeliti sa svojim unucima u novom, suvremenom mediju. Strip ubrzava čitanje i prilagođava priču djeci koju su elektronski mediji navikli na brze i intenzivne senzacije. Čitatelj brzo percipira raznolike Hlapićeve čudnovate zgode i nezgode i obuhvaća cjelinu. S druge strane, crtež dosjetljivo reinterpretira radnju, a apstraktne grafičke intervencije, tipično za tisak, pozivaju na zastajanje, razgledanje, povezivanje, čitanje autorovih objašnjenja na zadnjim stranicama i vraćanje unatrag.

Piktogramski, pojednostavljeni, apstraktni crtež ne prikazuje lica, ali autor duhovito postiže izražavanje osjećaja položajem crtanih figura. Tekst priče je minimalno osuvremenjen, ali originalan i čuva duhovitost i toplinu priče Ivane Brlić Mažuranić, dok su piktogramski crteži puni iznenađenja. Kako sam autor kaže u obraćanju čitateljima: “Uz piktograme, u ovoj crtanoj priči Hlapićeve zgode i nezgode mjestimice ilustriram i nemogućim objektima, koji se uklapaju u moj mentalni doživljaj šegrtovih zgoda i nezgoda, a na nekoliko tabli koristim i vizualne elemente podosta udaljene od forme piktograma.” U piktogramsku crtanu priču ugrađen je, naime, nemogući kvadrat, Möbiusova traka ili pak grafika Zagreba iz ptičje perspektive s početka 20. stoljeća, a kraju se u stripu pojavljuje čak i sama autorica. Zato autor na kraju dodaje objašnjenja po stranicama na kojima se nalaze ako se čitatelj, kako kaže autor, “zapita što je gdje, a najbitnije – zašto.”

Zlamalik je piktogramskim Hlapićem hrabro ostavio iza sebe rasprave o dopadljivosti i stilu jer njegov izraz ne korespondira s vremenskim razdobljem u kojem se priča odvija. Do srži reducirani likovi prebacili su Hlapića, zajedno s konjima, cirkusom i sjenokošom, daleko u 21. stoljeće i time priča Ivane Brlić-Mažuranić nastavlja put u budućnost prilagođena novim naraštajima.

Crtanu priču Čudnovate zgode šegrta Hlapića sufinanciralo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Odlomak