Jan Bolić

Dan po dan – drugo izdanje u boji

Za one koji ne odustaju

CIJENA: 19€

 • FORMAT

  14,5 x 21 cm

 • BROJ STRANICA

  200

 • ISBN

  978-953-8209-71-0

 • UVEZ

  Meki uvez, klapne

Drugo izdanje knjige ispovjedne proze Jana Bolića „Dan po dan“ izlazi u ograničenoj nakladi i pokazuje svu raskoš Janova svijeta i sve boje njegove mašte i zahvalnosti. Knjiga „Dan po dan“ je, naime, opremljena ilustracijama s motivima prirode, zemlje i neba koje je Jan izabrao. Slike prikazuju raspoloženja koja Jan opisuje u svojim zapisima – od mraka, neizvjesnosti i tuge zbog bolesti koja mu je ugrozila život, do nove nade, proljeća i zahvalnosti za ozdravljenje, koje Jan prikazuje izborom slika cvijeća i proljeća. I u danima tuge, na mračnom nebu su zvijezde, a kada je bolest pobijeđena, cvijeće zahvalnosti ponovo cvate i život je ponovo u svim bojama proljeća.

Prvo izdanje knjige „Dan po dan“ opremljeno je ilustracijama tiskanim u crno bijeloj tehnici kako bi Janova poruka došla do što brojnije publike. Novo izdanje u boji pokazuje poruku koju Jan šalje u pravom svjetlu – Janovi uvidi i pouke praćene su bojama tulipana i cvjetnih livada, a sjaj zvijezda i sunca blista sa stranica novog izdanja.

I crno-bijelo i izdanje u boji ilustrirala je i grafički opremila Tanja Prokop iz studija „Bookcoverworld“, uz tehničku podršku Kate Ivanković-Marić iz „Naklade Nika“.

U knjizi „Dan po dan“ Jan Bolić opisuje kako je pobijedio strah za vrijeme teške zdravstvene krize i svojim spoznajama ohrabruje druge da u nepovoljnim okolnostima pronađu hrabrosti za borbu i pobjedu. „Vjerujte i ne odustajte! Nekad vjerojatno nećete uspjeti, ali nastavite dalje! Kada bi sve išlo lako, život bi bio obično preživljavanje. Ali, ako sada živite i činite ono što uistinu želite, lakše ćete prebroditi sve ono što nije baš lijepo,“ – poručuje Jan nakon izlaska iz bolnice, gdje se najviše brinuo kako će završiti novu knjigu i dokumentarac „Životi Jana Bolića“, čija se premijera očekuje ove godine.

Knjigu „Dan po dan“ preporučuju Anđa Marić i dr. Natko Beck, liječnik-influencer.

Knjiga „Dan po dan“ objavljena je uz potporu Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, a izdanje u boji objavljeno je uz potporu tvrtke Ribili d.o.o. i brenda Hausbrandt Hrvatska.

Odlomak

Moja bolest nije bolest

Nisam mogao znati kako se mama osjećala kad je doznala da bolujem od spinalne mišićne atrofije tip 2. No, znam kako bih se ja osjećao da je riječ o mojem djetetu… Mislim da bih danima plakao kao kišna godina.

S ovom glavom i umom koji imam sada, vjerojatno bih, kao i sada, prihvatio to, rekao bih si Jan, ili ćeš kukati ili živjeti? i nastavio živjeti normalno. Jer, kukati nikad nisam računao kao izbor. Kukati mi je jednako kao i prestati uživati u darovima života. U darovima koje mi život poklanja!

Ne znam kako se osjećala tada, ali znam čemu me naučila i kako se odnosila prema meni u djetinjstvu, sada, i uvijek. Ova bolest je nasljedna, progresivna i teška, ali ako gledate samo ono loše što donosi, onda ne zaslužujete ni trenutak sreće. Niti jednu sekundu.

Nisam birao bolest. Svatko je može dobiti. Bolest ne bira. I ja kažem – bitno je da sam zdrav. Jer ja jesam zdrav. Moja bolest nije bolest. To je kao nekakvo stanje koje imam. A biti bolestan znači npr. biti prehlađen! Ili imati neku drugu bolest. Ne daj bože!

Znači, ja sam zdrav! Ništa mi ne nedostaje! Nisam birao život s bolešću, ali izabrao sam živjeti normalno. Mama se prema meni nikad nije ponašala kao da sam drukčiji. Uključivala me u sve, ponašala se prema meni normalno. Nije me držala pod staklenim zvonom. Nije mi govorila da ne mogu ići s prijateljima. Nije mi govorila da ne mogu nešto ostvariti. Nije se sramila mojeg invaliditeta. Jer je to normalno.

A nažalost još postoje ljudi koji se srame svog invaliditeta ili vlastitog djeteta s poteškoćama. Nastavila je sa životom, s teškoćama koje ova bolest nosi, ali nije dopustila da te poteškoće budu fokus mojeg životnog puta.

I nisu fokus. Nikad bolest nisam gledao kao prepreku, nego kao nešto usputno.

Naravno, bolest me nije zaustavila, i danas slijedim svoje snove, pišem knjige, objavljujem ih, motiviram druge… Da sam kukao i sramio se sebe, nikad me ne biste vidjeli. Sve je stvar u stavu. Vlastitom stavu prema životu. Samo trebate odabrati kojim putem krenuti. Ne kažem da će vam na putu uvijek biti divno i krasno, ponekad ćete se jako namučiti, oznojiti i trebat ćete se hrabro boriti, ali bitno je da nastavite putem, jer vi ste pobjednici!

Nije važno koliko puta padnete, ali je važno da svaki put ustanete podignute glave i nastavite dalje.

Iako je ovo progresivna bolest, što znači da napreduje, ne razmišljam što će biti za deset godina. Sada živim i uzimam od sadašnjeg trenutka sve što mi pruža. Svaki dan se trudim biti korak bliže snovima i mislim da je to ono što me gura naprijed. Dan po dan.

Korak po korak. Metar po metar.

Jan Bolić: Dan po dan, Beletra 2023.