Mato Lovrak, Branimir Zlamalik

Družba Pere Kvržice

Crtana priča

CIJENA: 30€

 • FORMAT

  21 x 30 cm

 • BROJ STRANICA

  88

 • ISBN

  978-953-8209-78-9

 • UVEZ

  Tvrdi uvez

Piktogrami su oblik pisma, a danas su široko rasprostranjeni i primjenjuju se svuda gdje je potrebna brza, jasna i univerzalna komunikacija, kao što je na prometnim znakovima, sportu i na uputama svih vrsta. Piktogrami su egipatski hijeroglifi, a i crteži lova na spiljama Lascauxu u Francuskoj, stari oko 20.000 godina. Piktogram se danas primjenjuje i u stripu i crtićima, a najslavniji piktogramski likovi su Hogar Strašni, Charlie Brown i Homer Simpson.

Branimir Zlamalik digitalizirao je piktogramsku arhivu Paula Arthura, koji je šezdesetih godina kreirao piktogram kao grafičku opremu olimpijskih igara. Zlamalik danas živi u Kanadi i bavi se wayfundingom i crtanjem stripova u kolekcionarskim nakladama. Nakon „Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića“, „Družba Pere Kvržice“ još je jedan naslov koji je Zlamalik upoznao u djetinjstvu i piktogramski ga je obradio kako bi ga upoznali i njegovi unuci koji odrastaju bez dodira s hrvatskim jezikom.

Pero Kvržica Mate Lovraka jedan je od najsimpatičnijih i najpoznatijih likova iz lektire i daje primjer kako se prirodni vođa nameće grupi prihvaćajući odgovornost za ishod zajedničkog projekta. Romani za mlade Mate Lovraka, pisca koji je dio radnog vijeka proveo kao učitelj, imaju naglašen odgojni ton, a u njima se djeca suočavaju s moralnim dilemama i biraju između pravde i nepravde bez posredovanja odraslih. „Družba Pere Kvržice“ podsjeća na poruku o ispravnosti dječjih odluka koje nose novu kvalitetu za sve i o nužnosti ulaganje truda i volje u zajedničko dobro.

Razlika u tehnološkoj opremljenosti i standardu današnje djece u tenisicama i bosonogih đaka s početka prošlog stoljeća zanemariva je u odnosu na dinamiku odnosa u grupi dječaka, koja se nije promijenila od prvog objavljivanja romana. Jezik i stil i u ovom su piktogramskom stripu bliski originalu i autentično prenose duh Lovrakovog romana, dok su piktogramske slike univerzalne, dinamične i duhovite te demonstriraju kako reducirani piktogram može biti izražajan u prikazivanju osjećaja. „Pero Kvržica“ stilski se razlikuje od Hlapića, ali piktogramska zaigrana jednostavnost osobina je i obje crtane priče. Dok je u „Šegrtu Hlapiću“ predstavljao grafičke paradokse, Zlamalik u „Peri Kvržici“ piktogramske kvadrate kombinira s fotografijama iz prve polovice 20. stoljeća.

Piktogramski strip „Družba Pere Kvržice“ objavljen je uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.