Kate Mitchell

Izdana od svih

Birala je između njega i djeteta, nije zažalila zbog svoje odluke

CIJENA: 11,95 €

 • FORMAT

  14,4 x 19,5 cm

 • BROJ STRANICA

  216

 • ISBN

  978-953-59185-6-1

 • UVEZ

  Meki uvez, bez klapni

 • Izdanje

  Beletra, rujan  2018.

Sraz suvremenice i tradicije glavna je tema romana koje piše Kata Mijić pod pseudonimom Kate Mitchell, nudeći hrvatskim čitateljicama zaplete bliske načinu razmišljanja samosvjesne mlade žene odane obiteljskim vrijednostima. U romanu „Izdana od svih“ mlada Daniela u dugogodišnjoj ljubavnoj vezi otkrije da je trudna. Njezina sreća rasprsne se kao mjehur od sapunice kad je zaručnik nagovori da prekine trudnoću jer još nije spreman postati otac… U zadnjem trenutku, Daniela odustaje od prekida trudnoće. Preuzima odgovornost i naglo odrasta, odričući se od mladenačkih iluzija, ali svjesna da svoj život mora uzeti u svoje ruke. Utočište i pomoć traži od majke i oca, nadajući se da će je prihvatiti bez optuživanja.

„Izdana od svih“ još je jedan od romana Kate Mitchell u kojem preispituje obiteljske odnose i traži od svojih mladih junakinja da donesu odluke koje će imati velik utjecaj na njihov budući život i za koje će same snositi odgovornost.

Između srca i razuma, junakinje Kate Mitchell moraju izabrati razum i zanemariti vlastite osjećaje iz odgovornosti prema drugima – u Izdanoj od svih to je vlastito dijete – a zbog posljedica svog izbora često dugo pate, ali svjesne su da posljedice drukčijeg postupka boljele još više.

Pobačaj je uvijek teška tema, pa i kada se obrađuje u ljubiću, no za Kate Mitchell spisateljski su izazovi suočavanje s presudnim životnim odlukama i odnosi u tradicionalnoj obitelji koja je prisiljena prilagoditi se zahtjevima suvremenice.

Kate Mitchell najpopularnija je hrvatska autorica ljubavnih romana, koja u svojim ljubićima preispituje odnos prema idealima kao što su ljubav, iskrenost, prijateljstvo, odanost i pravda. Snažnim dijalozima i naglašavanjem osjećaja oblikuje uvjerljive likove koji čitateljice lako uvode u priču i osvajaju njihovu pažnju i simpatije. U romanima Kate Mitchell tragedije zbližavaju obitelji, a život se nastavlja i nakon najtežih odluka – jer svaka kriza korak je bliže prema iskrenim osjećajima i prema onima s kojima se mogu dijeliti.

Odlomak

Daniela je pratila njegov pogled.

– Čekala sam te – rekla je tiho. – Htjela sam ti reći… – zastala je.

– Što? – Tom ju je sumnjičavo pogledao.

– Trudna sam – Daniela se  prisilila da kaže. Ta je scena u njezinoj  mašti izgledala  sasvim drukčije.

Tom nije izgledao iznenađeno. Licem mu je prošla sjena. Dok ga je Daniela napeto promatrala, pokušavajući na njegovu licu iščitati odgovor, uzeo ju je za ruku i posjeo na kauč u dnevnoj sobi. Još nekoliko trenutaka izbjegavao je njezin pogled, a, kada ju je pogledao, lice mu je bili smrknuto.

– Nisi sretan? – sa strahom ga je upitala.

– Nisam spreman za dijete – rekao je neočekivano, s nepoznatim tonom u glasu.

– A to znači… – Daniela ga je pogledala sa strahom.

– Nisam spreman za dijete – ponovio je tvrdoglavo.

Daniela je osjetila kako joj se oči pune suzama. Nije očekivala takvu reakciju. Umjesto radosti, on je pokazao razočaranje.

– Pobogu, Tom, imaš trideset i pet godina. Kada ćeš biti spreman? – ustuknula je.

Odmaknula je njegovu ruku sa sebe, pokušavajući uhvatiti njegov pogled, ali on nije imao hrabrosti pogledati je u oči.

– Sada nisam – rekao je tvrdoglavo.

– Tom… – glas joj je drhtao. – U meni raste živo biće, plod naše ljubavi. Postoji li ljepše saznanje od toga? Nas dvoje  stvorili smo jedan novi život, naše dijete… – zastala je kada je vidjela grimasu na njegovu licu.

– Ti znaš da te volim… – Tom ju je uvijek znao uvjeriti.

– Da, znam – više čak ni u to nije bila sigurna, ali je ipak  izgovorila te riječi, vjerojatno u pokušaju da ga udobrovolji.

– Ne bi li bilo najbolje da dijete ostavimo za neko drugo vrijeme? – pokušao joj se osmjehnuti, ali usne su mu ostale zgrčene.

– Što to znači? Što mi predlažeš? – trgnula se Daniela.

Njegove su riječi mogle značiti samo jedno. On je želio da se riješi djeteta, ali… Kako da to učini? Ne, ovo se ne događa njoj. Da, razmišljala je o djetetu, još davno, kao djevojčica. Nikada nije mogla pomisliti da bi dijete moglo biti pogreška. Propustila je uzeti zaštitu, ali nije mogla niti slutiti da će kazna biti tako strašna!

– Ne, Tom, moja ljubav prema tebi je stvarna, bit će to naše dijete – osjetila je kako joj nestaje zraka, kako se guši i rukom je krenula prema grudima.

– Dijete je došlo u nepovoljnom trenutku – uhvatio ju je opet za ruku.

– Kako? – nije joj bilo jasno.

– Rekao sam da ne želim dijete još nekoliko godina. Ne želim promjene koje ono nosi sa sobom. Zakazat ću sastanak s ginekologom već idući tjedan.

– Želiš da pobacim? – otvoreno ga je upitala.

– Da – kruto je rekao.

Kate Mitchell: Izdana od svih, Beletra 2018.