Mirela Španjol Marković
Drugi peron, četvrti kolosijek
Roman o ljubavi koja je spojila nespojive ljude kako bi pokazala koliko snažna i razorna može biti

Cijena: 100 kn

Format: 14,5 cm x 19,5 cm
Broj stranica: 192
Uvez: meki
ISBN: 978-953-8209-01-7

Slavonija osamdesetih. S drugog perona, četvrtog kolosijeka iz malog grada polaze vlakovi kojima studenti kreću prema doživljajima, iskustvima i akademskim titulama koje obećava Zagreb. Trideset godina poslije, osvojene su katedre američkih sveučilišta i pronađeni odgovori na sva životna pitanja osim na jedno – tko smo i što nas je formiralo? Odgovore koje će uzalud tražiti na kaučima skupo plaćenih psihijatara, naći će tamo gdje ih najmanje očekuju…

Između smijeha i suza, roman „Drugi peron, četvrti kolosijek“ Mirele Španjol Marković prati veliku, životnu ljubavnu priču i tri naraštaja slavonskih žena kroz promjene u proteklih pola stoljeća – bakinu ruralno-obrtničku obitelj vjernu tradiciji i kohezivnim obiteljskim ritualima, generaciju slobodnih i nekonvencionalnih kćeri odraslih u obilju i školovanih u gradu te unuka koje sazrijevaju osamdesetih godina i istražuju nove granice slobode – prizivaju duhove, piju kontracepcijske pilule, upisuju studije u inozemstvu i nastoje pobjeći od obiteljske patologije, ne sluteći skori rat.

Kao vrhunska pripovjedačica, Mirela Španjol Marković superiorno vlada složenom pričom s mnoštvom upečatljivih likova, demonstrirajući svakom rečenicom kako je svjesna i početka i završetka romana u kojem preispituje kakve su tragove na dušama ostavili osjećaji i običaji desetljeća pregaženog promjena u godinama koje su uslijedile.