Anita Kovačević

Metoda upitnika

Pronađite svoju jednostavnu supermoć uz tko, što, gdje, kada, kako i zašto

CIJENA: 14€

 • FORMAT

  13,5 x 20 cm

 • BROJ STRANICA

  120

 • ISBN

  978-953-8209-67-3

 • UVEZ

  Meki uvez

Kako organizirati mnoštvo informacija kojima smo svakodnevno izloženi? Kako brže i jednostavnije usvajati znanja u školi ili na poslu? Postoji metoda koja nam može pomoći i, naravno, poznata je već desetljećima. Anita Kovačević profesorica je engleskog jezika koja metodu upitnika koristi već trideset godina poučavajući engleski jezik kao strani jezik polaznicima različite dobi, predznanja i podrijetla. Metoda upitnika temelji se na šest osnovnih pitanja – tko, što, gdje, kada, kako i zašto – a primjenjuje se u novinarstvu i kod kreativnog pisanja. Profesorica Anita Kovačević razvila je metodu upitnika u edukaciji, a preporučuje njezinu primjenu i u biznisu te roditeljima u odgoju i djeci pri otkrivanju svijeta. Metoda upitnika olakšat će snalaženje u svakom području života, a primjenjuje se brzo i jednostavno i to, kako kaže autorica, bez struje, bez interneta i bez priručnika.

Tko, što, gdje, kada, kako i zašto – pitanja su na koja su odgovori često neočekivani, no olakšavaju razumijevanje, učenje i smještaj novog pojma u široj slici. Priručnik ima didaktički pristup, pa svako poglavlje započinje naslovom „O čemu se tu radi?“, nakon čega slijedi popis važnih pitanja na koja je autorica odgovorila primjerima iz vlastitoga iskustva kako bi čitatelje potaknula da razmisle o svojim odgovorima. Treći dio poglavlja praktični je izazov naslovljen „Pokušajte sami“ koji vodi kroz primjenu na zabavan način.

Priručnik iskusne profesorice jezika preporučuju njezine kolegice profesorice razredne nastave i književne urednice te zapažaju da Metoda upitnika omogućuje razvijanje shvaćanja i zaključivanja, ostvaruje dalekosežne nastavne ciljeve i primjenjiva je u svim predmetima i u svakodnevnoj komunikaciji. Metoda upitnika pomaže dječjem umu da se širi i logički zaključuje, zaključuje Sonja Nekić. Ivona Jeleč zapaža toplinu teksta i ocjenjuje da je riječ o priručniku za 21. stoljeće, dok Tena Jurišić Karačić preporučuje priručnik svakome tko prenošenje znanja smatra svojim pozivom.

„Metoda upitnika“ Anite Kovačević objavljuje se na hrvatskom jeziku nakon engleskog izdanja 2019.

Odlomak

O čemu se tu radi?

Kažu da si nešto doista naučio tek kada to možeš objasniti na jednostavan način, kao da objašnjavaš djetetu.

Djeca uče zapitkujući. Što se pitaju? Ovo:

Tko? Što? Gdje? Kada? Kako? Zašto?

Zapravo, ako znate odgovoriti na sva spomenuta pitanja, uspjeli ste nešto prilično dobro objasniti. Pitanja na koja se može odgovoriti s da ili ne ovdje nisu primjenjiva. Takva pitanja sama po sebi već nude odgovore, posebice ako ih oblikujete ili izgovorite sugestivno. U njima nema nikakvoga izazova za učenike. Baš nikakvoga. Takva su pitanja za đake, a ne za učenike. Ona prave učenike podcjenjuju, zbog čega oni gube interes za učenjem.

Evo, pokušajte pa vidite kako ćete se vi osjećati.

 • Jeste li danas jeli?
 • Jeste li jeli meso?
 • Jeste li pili sok?
 • Je li sok bio sladak?
 • Je li vam se svidjelo?
 • Je li vam već dosadno?

A sada pokušajmo sa sljedećim pitanjima.

 • S kim ste danas podijelili svoj obrok?
 • Što vam se najviše svidjelo kod pripremanja hrane?
 • Što mislite – gdje je sva ta hrana pripremljena ili uzgojena?
 • Što mislite – kada ćete si sami moći spremiti neki egzotični obrok?
 • Što mislite – kako bi se nekome iz druge kulture svidjelo to što ste vi upravo jeli?
 • Zašto? (Ovo posljednje možete dodati bilo kojemu od prijašnjih pitanja. Ionako je riječ o najvažnijem pitanju.)

Primjećujete li razliku između da-ne pitanja i pitanja s upitnim riječima? Ako mi još uvijek ne vjerujete, pokušajte pitati nekoga služeći se dvama gore navedenim popisima pitanja. Želite li potpuno iskrene odgovore, ispitajte skupinu djece vrtićke dobi i pritom obratite pažnju na njihova lica i reakcije. Oni su prirodni učenici koji još nisu upoznali koncept izučavanja ni bilo kakvoga školskog sustava. Budite sigurni u ovo: oni će vam pokazati ono što odrasli misle, ali su preuljudni da bi izgovorili naglas.

Ovo je tek početak moje Metode upitnika. Ona praktičnija, učiteljska objašnjenja dolaze u poglavljima koja slijede.

Anita Kovačević, Metoda upitnika, Beletra 2024.