Mirna Weber

Plavi paun

Stihozbirka

CIJENA: 20 €

 • FORMAT

  13,5 x 20 cm

 • BROJ STRANICA

  162

 • ISBN

  978-953-8209-48-2

 • UVEZ

  Tvrdi uvez

Kao što se moglo i pretpostaviti temeljem prethodnih zbirki, Mirna Weber nastavlja potragu za racionalnom spoznajom, potiče istraživanje, logičku disoluciju, premjeravanje mentalnog prostora, ne zadovoljavajući se zgotovljenim i serviranim „istinama“ – konstatira Božica Jelušić u recenziji stihozbirke „Plavi paun“ Mirne Weber. Darija Žilić pak u poeziji Mirne Weber primjećuje pokrete, promjenu, ples, senzualne dodire, ljubavnu persuaziju, čežnju, božićne ugođaje, toplinu doma te prizivanje Mesije, vladavine ruža i brigu za spasenje svijeta.

Stihozbirka poezije „Plavi paun“ nagrađivane pjesnikinje Mirne Weber ilustrirana je umjetničkim fotografijama Srećka Lebinca, a sastoji se od sedam poglavlja, od kojih svako otvara po jedna umjetnička fotografija.

Poezija Mirne Weber odlikuje klasična rima i često sonetna forma, a tematizira složenost suvremenog svijeta i senzibilnog pojedinca koji ga želi pojmiti i spasiti – sačuvati čistoću prirode koja zadivljuje, zaštititi od rata, destrukcije i ravnodušnosti. Poezija Mirne Weber zato je ohrabrujuća i kad je tugaljiva, naglašeno ženstvena i puna razumijevanja i mudrosti. Bavi se prirodom, majčinstvom, pravdom i mirotvorstvom, uz osjećaj za zajednicu i ljubav bližnjih, ali i podsvjesnim, erotskim i tajanstvenim u svijetu koji nas okružuje. Kako su primijetile obje recenzentice, u svojoj poeziji Mirna Weber poseže za egzaktnim znanjima i matematičkim pojmovima iz svoje prirodnjačke naobrazbe, a rezultat je svjež, osviješteni stih koji proširuje shvaćanje prirode i životnog smisla.

U svojoj recenziji Božica Jelušić piše: “…mnogo je izravnih, dijaloških obraćanja u njenim stihovima, ali i mnogo introspekcije, izravnih reakcija na ‘vijesti izvana’, na katastrofične najave, narušenu prirodu, anomalije društvenog života, na nepravdu, bol, urušavanje općih humanističkih i civilizacijskih vrijednosti i nedostatak sakralnosti, koji svijet čini mjestom nepodnošljive banalnosti i praznine.”

Darija Žilić u svojoj recenziji zapaža: “U ‘Fibonaccijevom sonetu (8:5=1,6)’ Weber stvara sonet koji je i ‘samo moj i svačiji’, a to znači da je pjesnikinja svjesna tradicije, zadanosti forme, ali i da se unutar toga mogu ostvariti inovacije, npr. u obliku neobičnih metafora i sintagmi”.

Mirna Weber piše poeziju na kajkavskom i štokavskom i članica je Društva hrvatskih književnika.