Nataša Turkalj

U zalasku svitanje

Oteo ju je iz očaja mraka i darovao joj nasmijana jutra

CIJENA: 15€

 • FORMAT

  14,5 x 21 cm

 • BROJ STRANICA

  253

 • ISBN

  978-953-8209-68-0

 • UVEZ

  Meki uvez, bez klapni

Nina je dizajnerica na vrhuncu karijere, ali svjesna da u svojoj tridesetoj godini mora nešto promijeniti u životu – iscrpljena je od posla, neurednog života i dotrajale veze s vlasnikom modne kuće. Velika modna revija bila je trijumf Ninine karijere, ali na rauzdanom afterpartyju napadaju je dva muškarca i siluju. Povratak u život bio je dug i spor, ali rane na duši su neizlječive. U bijegu od sebe, Nina se odlazi na otok, daleko od svijeta koji ju je povrijedio. Stjecajem okolnosti spašava od utapanja imućnu vlasnicu kruzera usidrenog u zaljevu, postaje prijateljica imućne obitelji i upoznaje Karla, nasljednika poslovnog carstva. Karlo je privlači, ali Nina se zbog teške traume opire osjećajima i dodirima. Mogu li Karlovo strpljenje i razumijevanje vratiti Nini samopoštovanje i povjerenje u ljubav?

Nataša Turkalj u svojim romanima vodi svoje junakinje na ljetovanja u egzotične zemlje, u visoke krugove industrijalaca i bogataša, daleko od financijskih problema i monotone svakodnevnice. Jedini zadatak koji postavlja pred njih je suočiti se sa svojim pravim osjećajima i slijediti svoje srce. „

U trećem romanu Nataše Turkalj jasne su zajedničke osobine svih njezinih dosad objavljenih ljubavnih romana – „Moja savršena nevolja“, „Moć žene“ i najnovijeg „U zalasku svitanje“. Obitelj ima važnu ulogu u svim romanima i poštivanje obiteljskih odnosa je imperativ za sve likove, a sretan kraj, tipičan za ljubiće, podrazumijeva i obiteljsku sreću. Erotika je nesputana i izraz iskrenih osjećaja, a glavne junakinje svjesne su iracionalnosti zaljubljivanja i oprezno preispituju emotivne putokaze. Muškarci su strpljivi i samouvjereni, iskreno zaljubljeni i predani. Često svjesno preuzimaju važnu ulogu u životu svojih izabranica. Tako je i u romanu „U zalasku svitanje“, gdje teško ranjena Nina uz pomoć Karla uspijeva ponovno prihvatiti svoje osjećaje i novu ljubav.

Odlomak

Nervoza me razdirala. Bližio se trenutak početka revije, a ja sam bila već na iglama. Hodnici i dvorana bruje od silnih glasova, a nervoza i napetost mogli su se rezati škarama. Ta silina nervoze i stresa na revijama sasvim je normalna. Mislim da bi to trebali na fakultetima učiti i obrazlagati studentima s čime će se suočiti ako postanu dizajneri odjeće, obuće i slično. Možda je u drugim djelatnostima isto tako, ali ja to ne znam, pa mislim da je moja kobna.

Osjećam mušku prisutnost u blizini. Poznati parfem kola mi nosnicama i doživljavam ga kao prijetnju. Okrenem se i shvatim da me intuicija nije napustila. Dejan je došao sa suprugom u dvoranu za pripreme. Držao ju je za ruku što do sad nikada nije bio slučaj. Očito ga je moje jutrošnje odbijanje ponukalo na to da se pojavi sa ženom kako bi mi pokazao što sam propustila. Supruga mu je zgodna žena, ali joj se po grubim crtama lica vidi zločestoća. Imala sam prilike upoznati se s njezinom zločestoćom, ali uvijek sam to opravdavala time što sam u biti dirala nešto što je njezino. Najveći krivac je on. Obje smo toga bile svjesne. Dejan je bio zgodan muškarac. Svaka bi ga žena htjela za sebe, ali bio je očito šarlatan. Supruga mu je vrlo bogata nasljednica čiji je otac vlasnik nekoliko poduzeća. Dejan zapravo nije nikamo ni mogao jer bi ga ta rastava previše koštala. Izgubio bi golemi novac koji je obožavao. Bio je jedan od onih koji su uživali u svojoj moći i novcu.

– Dobra večer! – izgovorila sam.

Prostrijelila me pogledima, a njegova su se usta razjapila kad me ugledao ovako sređenu. Možda mu je i šapnula da zatvori usta i obriše slinu oko njih. Nisam ostala u njihovu društvu nego sam napustila prostoriju. Svjesna sam svoje ljepote. Oduvijek sam bila mala, lijepa džepna Venera, normalne tjelesne težine (osim u zadnje vrijeme), lijepe građe i proporcionalnih ženskih atributa. Duga gusta, plava kosa uklapala se u nježno lice i crne oči. Muškarci su voljeli taj moj izgled. Oduvijek ih je privlačio, a Dejan je svojedobno bio prilično ljubomoran lik. Mislim da je bio zaljubljen u mene ili se tješim da jest, ali želja za novcem jednostavno je jača od njega i on si tu ne može pomoći. Imao bi previše za moje pojmove i da se rastao, ali to je za njegove pojmove bilo premalo. On je tip za materijalne užitke. Očito je da mu ostalo sve puno manje znači, a tu pripadam i ja. Dobro da sam shvatila. Bolje ikad nego nikad.

Došao je trenutak izlaženja modela. Osjećam strašan nemir i poznati strah kako će ljudi reagirati na kolekciju. Čula sam lupkanje  potpetica djevojaka, poneke uzdahe iz publike i laganu glazbu koja je pojačavala dojmove na pisti. Trajalo je vjerojatno puno kraće nego što sam mislila. Modeli su izlazili. Nisam ništa ispitivala. Bojala sam se bilo kakvog komentara. Ne volim gledati revije, a nikad i nisam. Koji sam ja zapravo paradoks. Začuli su se gromoglasan pljesak i ovacije.

Pripremila sam se za izlazak na podij. Kolega Saša uhvatio me za ruku i zajedno smo koračali prema publici. Na samom izlasku publika se ustala na noge i počela pljeskati do iznemoglosti. Suze su mi napunile oči, a emocije su prolazile. Saša me zagrlio i poljubio u obraz. Pridružio nam se njegov voljeni i svi smo se skupa naklonili publici. Modeli su bili oko nas. Osmijeh gledatelja govorio je da smo uspjeli. Nije mi ovo bila prva revija, ali je prva gdje je oduševljenje eksplodiralo među publikom. Po dolasku iza pozornice prišla mi je Maja i čestitala. Rekla je da je promatrala cijelu reviju i da je oduševljenje prisutnih bilo očito.

– Nina, na proljetne jakne koje si izbacila začuli su se uzdasi žena. Osvojila si ih.

Bila sam zadovoljna. Još sam jednom dokazala da moje vizije ipak imaju smisla. Strah je nestao i bilo je vrijeme za slavlje.

Nakon hrpe novinara i intervjua koje smo davali, bili smo gladni i umorni. Zabava u čast revije bila je zakazana za 22 sata u dvorcu koji je Perla iznajmila od privatnog poduzetnika. Valjda iznajmila. Ne bavim se time i ne zanima me previše kako su došli do tog prostora. Sjela sam na vanjskom izlazu na neku stepenicu. Konačno sama s bocom šampanjca. Hladan vjetar osvježava mi lice zajapureno od silnih događaja proteklih sati. Izvadila sam cigaretu i zapalila. Osjećala sam neku vrstu olakšanja jer je sad to bilo iza mene.

Naradila sam se oko kolekcije zadnjih mjeseci i ovaj život koji vodim je zamoran. Zapravo mi se uopće ne sviđa.

Nataša Turkalj: U zalasku svitanje, Beletra 2023.