Anđelka Kliment

Ubojstvo na Mrežnici

U prodaji od 5. svibnja.

Cosy Crime

CIJENA: 10,62€

 • FORMAT

  130 x 195 cm

 • BROJ STRANICA

  144

 • ISBN

  978-953-8209-39-0

 • UVEZ

  Meki uvez, bez klapni

U kasno ljeto, forenzičarka Irma Steeg posjećuje vikendicu prijatelja na Mrežnici i obilazi nedaleke toplice Leševo, a idilični izlet prekida ubojstvo uglednog ugostitelja čije je tijelo pronađeno u bazenu. Policijskoj postaji u istrazi pomaže zagrebački inspektor Borna Herman, kojem je Irma bila mentorica za vrijeme specijalizacije u Londonu. Na Hermanovu molbu Irma pristaje na suradnju s policijom i započinje ispitivanje članova obitelji preminulog ugostitelja, među kojima su njegove dvije supruge, brat, dvoje djeceiz prvog braka i kći iz mladenačke veze.  L covers all motives for murder: love, lust, loathing, lucre  – Irmina je krilatica islažući dijelove mozaika oko ubojstva na Mrežnici zadivljuje pronicljivošću i poznavanjem psihologije i ljudskih motiva, kao i stilom i stavom. Od babljeg ljeta do Nove godine, ubojica će biti otkriven, a životi protagonista promijenit će smjer.

U napetom krimiću, koji do zadnjih stranica ne otkriva ubojicu, upoznajemo nove junake hrvatskih kriminalističkih romana – inspektora Bornu Hermana i forenzičarku Irmu Steeg, vitalnu umirovljenicu, britansku forenzičarku, koja u mirovini živi na zagrebačkom Srebrnjaku, piše knjigu i očekuje prvog unuka. Irma Steeg zaključuje na temelju činjenica i istraživanja, ali u detekciji se oslanja i na intuiciju, slutnje i sinkronicitete, dok sugovornike pridobiva susretljivošću, duhovitošću i znanjem.

Zelena Mrežnica, mirna Lašćina, zagrebačke ulice, trgovi i restorani pozornica su prvijenca Anđelke Kliment, tipičnog cosy crime romana u kojem se ubojstvo raspliće detekcijom i razgovorima u reprezentativnim prostorima. Kroz istragu o ubojstvu na Mrežnici, Anđelka Kliment daje sliku današnjeg Zagreba, hrvatskog društva, s posebnim fokusom na mlade i njihove ideale, razočaranja, izražavanje osjećaja i potrage za uzorima.

Odlomak

Dok je odlazio prema automobilu, čuo je zveckanje poruke u stražnjem džepu hlača.

Izvukao je aparat i pročitao poruku: – Slobodna sam. Nazovi me.

Kliknuo je na malenu slušalicu. Odjeknuo je glas koji nije čuo nekoliko godina.

– Od svih inspektora u Zagrebu… – glas je bio jednako zvučan, životan i zafrkantski. Pomislio je kako se neki slijepci, sigurno, zaljubljuju u takav glas na prvi zvuk.

– Od svih ljudi koji nalete na mrtvaca u bazenu… – dodao je veselo i osvijestio koliko ga je glas razveselio.

– Ne tiču me se mrtvaci u bazenu, Borna. U penziji sam. Deset godina otoka i engleska penzija, ne moram crnčiti do zadnjeg daha. Konačno sam počela pisati onaj udžbenik i za šest mjeseci postajem baka…

– I meni je drago da vas čujem – nasmijao se glasno i pomislio kako ne poznaje nikoga toliko izravnog i brzog. Dok je živio u Londonu, bila mu je mentorica na projektu iz kriminalističke forenzike na ULC London’s Global Universityju. Surađivala je s policijom i inzistirala na tome da odlazi na teren s njom.

– Ne nudim vam posao, Maam – spontano joj se obratio nazivom kojim se obraća kraljici. Tako ju je znao ponekad oslovljavati u Londonu. – Samo sam vas htio pozvati na ručak sad kad ste tu i pokazati vam nekoliko zanimljivih fotografija.

– Žao mi je da sam ti omogućila doktorat, Borna. Šta će mi fotografije kad sam vidjela original? I nisi mi ih valjda htio pokazati za ručkom?

– Mislio sam da ih usporedite s originalom. Mislio sam ih pokazati poslije ručka – smijao se glasno. Potpuno je zaboravio kako je kao nitko prije ni poslije u njemu pogađala gumb veselja i smijeha. Uletio je u tu frekvenciju i osjetio kako se dvogodišnja muka i čamotinja rastave razmiču. Prekjučer mu je desetogodišnji nećak opisivao kako je u jednom trenutku na vrtuljku Pratera izgubio strah od visine.

– A i mislio sam se malo praviti važan, sad kad sam inspektor.

– Znam da si inspektor, imam veze u policiji, a i Google bilježi sve. Ne tiču me se mrtvaci u bazenu.

– Možda samo jedan? Poslije ručka?

– Sjećaš se kako reagiram na nagovaranje?

– Ne bih vas nagovarao da bogovi koincidencije nisu upleli prste…

– I meni je drago da ću te vidjeti. Sutra u 1, pošalji poruku

gdje.

Anđelka Kliment: Ubojstvo na Mrežnici,. Beletra 2022.