Dalibor Talajić

rođen je 1972. godine u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, u obitelji operne umjetnice Ljiljane Molnar-Talajić. Kako je njegova majka 1975. godine prihvatila stalni angažman u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, iste godine čitava obitelj doseljava u Zagreb. U Zagrebu je Dalibor završio jezičnu gimnaziju, a potom i Muzičku akademiju u Zagrebu, u klasi prof. Josipa Tonžetića i tako stekao diplomu profesora klarineta.

Deset je godina potom radio kao profesor u osnovnoj i srednjoj glazbenoj školi Zlatko Baloković.

Ipak, njegova je ljubav oduvijek bila crtanje stripa, te se tako njime bavio kao samouk kroz čitavo svoje obrazovanje. Radeći u glazbenoj školi, počeo je graditi i karijeru crtača. Ilustrirao je nebrojene knjige snimanja za reklame, pokušavajući se istaknuti kao crtač stripova u domaćim časopisima.

Stripovski zanat je rafinirao u fanzinu ENDEM, dok je prve profesionalne uratke objavljivao u Modroj lasti, Prvom izboru, Frci, Loadedu i sličnim časopisima. Ranih dvijetisućitih u Croatia filmu je kao glumac posuđivao glas desetinama likova u animiranoj seriji Laku noć, Hrvatska; dok je u lutkarskoj seriji Dućan Mopatop glas dao upravo svim likovima serije.

Godine 2005. počinje konačno ostvarenje njegovog sna. Angažirao ga je mali američki izdavač Desperado na prvom samostalnom strip serijalu Dead World. Nakon toga, kratko je radio za također američki Boom! Studios, dok ga francuski izdavač Delcourt nije angažirao za adaptaciju Evanđelja po Mateju u strip, u sklopu projekta adaptacije čitavog Novog zavjeta.

Od 2009. godine crta za najvećeg američkog izdavača stripova,

Marvel, gdje je, između ostalih naslova, nacrtao Deadpool Kills the Marvel Universe, jedan od najprodavanijih Marvelovih naslova svih vremena.

Njegov pak najveći umjetnički i osobni uspjeh je, također za Marvel, strip Madaya Mom u suradnji sa novinarkom ABC-a Rym Momtaz.

To je dokumentarni strip o stvarnoj ženi i njezinoj obitelji u tada već tri godine opkoljenom gradu Madaya u Siriji. Strip je uvršten i u kurikulum američkih srednjih škola, za pomoć u nastavnoj obradi teme izbjeglica i civila u ratu uopće.

Prepoznat je po svom naturalističkom stilu crtanja i kao vješt prenositelj ljudskih emocija, te je o travnju 2020. angažiran na stripu Covid Chronicles za NBC News, koji dokumentaristički prenosi stvarne aktualne borbe malih ljudi u srazu sa svjetskom pandemijom.

Dalibor Talajić živi i radi u Zagrebu.

Napisao je knjigu “Most ponad burne rijeke”, koja je objavljena u dva izdanja (Beletra, Zagreb, 2018. i 2019.) i knjigu „La Molnar“ (Beletra, 2021.) u suradnji s Jagodom Martinčević, o životu i karijeri njegove majke Ljiljane Molnar Talajić.

Aktivist je po pitanju osvještenja i informiranja društva o problemu autizma.