Dalibor Talajić

Dalibor Talajić rođen je 1972. godine u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, u obitelji operne umjetnice Ljiljane Molnar-Talajić.

Kako mu je majka 1975. godine prihvatila stalni angažman u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, te godine čitava obitelj doseljava u Zagreb, gdje je Dalibor završio jezičnu gimnaziju, a potom i Muzičku akademiju, u klasi prof. Josipa Tonžetića, i tako stekao diplomu profesora klarineta.

Deset je godina radio kao profesor u osnovnoj i srednjoj glazbenoj školi Zlatka Balokovića. Ipak, njegova je ljubav oduvijek bilo crtanje stripa, te se tako njime bavio kao samouk kroz čitavo svoje obrazovanje. Radeći u glazbenoj školi, počeo je graditi i karijeru crtača. Stripovski zanat rafinirao je u fanzinu Endem, dok je prve profesionalne uratke objavljivao u Modroj lasti, Prvom izboru, Frci, Loadedu i sličnim časopisima. Ranih dvijetisućitih u Croatia filmu kao glumac je posuđivao glas desecima likova u animiranoj seriji Laku noć, Hrvatska, dok je u lutkarskoj seriji Dućan Mopatop glas dao upravo svim likovima serije.

Godine 2005. počinje konačno ostvarenje njegova sna. Angažirao ga je mali američki izdavač Desperado na prvom samostalnom strip-serijalu Deadworld.
Nakon toga, kratko je radio za također američki Boom! Studios, dok ga francuski izdavač Delcourt nije angažirao za adaptaciju Evanđelja po Mateju u strip, u sklopu projekta adaptacije čitavog Novog zavjeta.
Od 2009. godine crta za najvećeg američkog izdavača stripova, Marvel. Ondje je između ostalih naslova nacrtao Deadpol Kills the Marvel Universe, jedan od najprodavanijih Marvelovih naslova svih vremena.

Njegov pak najveći umjetnički i osobni uspjeh je, također za Marvel, strip Madaya Mom u suradnji s novinarkom ABC-a, Rym Momtaz. To je dokumentarni strip o stvarnoj ženi i njezinoj obitelji u tada već tri godine opkoljenom gradu Madaya u Siriji.
Taj je strip uvršten i u kurikulum američkih srednjih škola, za pomoć u nastavnoj obradi teme izbjeglica i civila u ratu uopće.

Dalibor Talajić živi i radi u Zagrebu.
Aktivist je po pitanju osvještavanja i informiranja društva o problemu autizma.

Knjige