Ivan Voras

Ivan Voras , dr. sc., rođen je 1981. godine u Slavonskom Brodu, gdje završava osnovnu školu i Prirodoslovno-matematičku gimnaziju. Godine 2000. upisuje Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, gdje 2006. godine stječe titulu diplomiranog inženjera računarstva i doktorira 2011. godine na doktorskom studiju pod vodstvom prof. dr. sc. Marija Žagara na Zavodu za automatiku. Područja su njegova interesa distribuirani sustavi, osobito distribuirane baze podataka, što ga je poslije odvelo u razvoj rješenja na blockchain sustavima. Tijekom diplomskog i poslijediplomskog studija objavio je 12 radova u zbornicima skupova s međunarodnom recenzijom te 10 ostalih radova. Od 2002. godine sudjeluje u razvoju internih informacijskih sustava FER-a, od kojih su neki doživjeli komercijalni uspjeh na tržištu. Godine 2004. vodi tehničke aspekte izgradnje sustava koji će poslije postati FER-ov e-Campus.

Od početka studija sudjeluje u međunarodnim IT projektima otvorenog koda. Do sada je sudjelovao u razvoju 50-ak projekata koji su vidljivi na SourceForcegu, GitHubu i BitBucketu. Od 2005. do 2016. suradnik je časopisa BUG i Mreža, gdje objavljuje 20-30 članaka godišnje. Aktivno sudjeluje kao osnivač jezgre operacijskog sustava FreeBSD (2008. – 2012.).

Sudjelovao je u međunarodnom projektu Google Summer of Code (2005., 2006., 2007. i 2010.). Godine 2008. postaje Googleov student-ambasador, a 2009. prima nagradu Hrvatskog informatičkog zbora za promicanje i razvoj IT sektora u Hrvatskoj. Tijekom studija član je međunarodnih strukovnih udruga IEEE i ACM te lokalne udruge HrOpen za otvorene sustave i internet.

Profesionalni su mu interesi arhitektura i izgradnja velikih skalabilnih informatičkih sustava koji koketiraju s konceptima big data. Od 2015. pokreće vlastitu tvrtku Ideja na kvadrat s kojom osmišljava i izvodi rješenja u ovim područjima, uglavnom za strane klijente.

U 2017. pokreće podcast Surove strasti sa suvoditeljem Sašom Tenodijem koji je s vremenom postao najslušaniji busines&lifestyle podcast u regiji, a u 2022. podcast Well Founded o startup sceni u Hrvatskoj sa suvoditeljima iz udruge CROstartup.

U 2019. pokreće s kolegama startup Equinox Vision čiji je proizvod platforma za stvaranje i objavu sadržaja u proširenoj stvarnosti (augmented reality) koji mu je trenutačno glavni poslovni pothvat.

Danas je Ivan Voras tech lead, konzultant za razvoj naprednih IT rješenja, predavač te poduzetnik s iskustvom pokretanja startupa i osobito porođajnim mukama koje prate startupe. Možete mu se obratiti putem e-adrese ivoras@gmail.com ili osobno na konferencijama i meetupovima koji se bave srodnim temama.