Branko Blažina

Rođen je 6. siječnja 1948. u Matuhani, nedaleko od Barbana (danas sjedište općine i gradić Trke na prstenac). Osnovnu je školu završio u Barbanu, Gimnaziju u Labinu, diplomirao na Pedagoškoj akademiji u Puli i Filozofskom fakultetu u Zadru (Hrvatsko-srpski jezik i jugoslavenske književnosti – povijest).

Kraće vrijeme, 1968. godine, a potom od 1972. do 1975. godine radio je kao učitelj u Osnovnoj školi Barban. Od početka 1975. pa do svibnja 1996. godine zaposlen je kao pulski dopisnik Televizije Zagreb/Hrvatske televizije. Od 1996. do 2014. godine, zaposlen u Istarskoj županiji/Kabinet župana, kao viši savjetnik za protokol, odnose s javnošću i informiranje.

Od obnavljanja Trke na prstenac, 1976. godine, bio je angažiran u organizaciji te manifestacije, na poslovima promidžbe i informiranja, te obnašao mnoge funkcije: od 1997. do 2002. godine tajnik Društva Trka na prstenac; od 2002. do 2007. predsjednik; od 2007. do 2017. član Izvršnog odbora. U tom su razdoblju učinjeni značajni pomaci u organizaciji i prezentaciji Trke: gostovala je u Puli, Umagu, Poreču, Rovinju i Vodnjanu; u ljetnim su mjesecima organizirane turističke trke za goste istarskih i kvarnerskih ljetovališta.

Na početku mandata, kao predsjednik Društva, odigrao odlučujuću ulogu u postavljanju monumentalne skulpture „Ptica prstenac“ na barbanskoj placi. Autor je filma o Trci na prstenac, urednik monografije „Prstenac“, te angažiran u izradi drugih prigodnih publikacija. Mnogim autorskim prilozima popularizirao Trku na prstenac u medijima.

Živi u Matuhani, gdje provodi mirovinske dane, baveći se rekreativno uzgojem vinove loze i maslina.