Petar Pismestrović

rođen je 3. svibnja 1951. u Sremskoj Mitrovici, gdje je završio osnovnu školu i strojobravarski zanat. Po dolasku iz vojske seli se u Zagreb, gdje završava gimnaziju i nakon mature studira na Fakultetu političkih nauka. Nedugo po dolasku u Zagreb počinje svoju karijeru karikaturista, te surađuje s listovima Vjesnikove novinske kuće. Od 1991. godine živi s obitelji u Austriji i radi kao politički karikaturist za dnevni list „Kleine Zeitung“ s kojim je vezan ekskluzivnim ugovorom.

Kao dijete počeo je čitati stripove, pa prešao na pisane romane, da bi nastavio čitanjem knjiga. Kao 21-godišnjak, počinje pisati pjesme, po uzoru na Arsena Dedića, s kojim se upoznaje zahvaljujući karikaturi. Iako je osjećao da svoje mladenačke emocije može najbolje izraziti stihom, smatrao se nezrelim za refleksivnu poeziju i posvećuje se isključivo karikaturi. Tridesetak godina kasnije vraća se poeziji i od tada piše svakodnevno, da bi se s vremenom odvažio i na pisanje romana, priča, satiričnih tekstova, a bilježi i aforizme, autobiografske zapise i sjećanja.

Pisanje je njegova druga strast i u njemu nalazi ravnotežu potrebnu za njegov redovni posao političkog karikaturista.

Objavio je deset knjiga vlastitih karikatura, devet u Austriji u izdanju Stirya Verlaga i Kleine Zeitunga, i jednu u Hrvatskoj: „Partija pokera“ 1991.godine u izdanju CiP-a. iz Zagreba. Ilustrirao je knjige mnogih pisaca i dječje slikovnice.

„Lukine žene“ prvi je njegov objavljeni roman.