Kao na rock-koncertima, publika je uzvicima „bravo“ i „još“ dočekivala pjesme Steve Leskarca na promociji njegove nove zbirke Biserje samoće u knjižnici Bogdana Ogrizovića. O sonetima i zbirke „Biserje samoće“ govorila je književnica Ljerka Car Matutinović, a  poeziju su, uz autora, s kojim dijele a glumačka iskustva, interpretirali glumci Jasna Bilušić i Sreten Mokrović. Zbirka poezije objavljena je uz financijsku potporu Općine Hrvatska Dubica. Publiku u „Ogrizoviću“ pozdravila je načelnica općine Ružica Karagić istaknuvši da „Biserje samoće“ nije prvi put da Općina Hrvatska Dubica sufinancira pjesme Steve Leskarca zbog njihove visoke umjetničke vrijednosti s posebnom posvetom rodnom kraju. U znak pozdrava zavičaju, Leskarac je promociju započeo nadahnutom interpretacijom naslovne pjesme posvećene Ivi Kozarčaninu, pjesniku vjernom rodnoj Dubici. Nakon što je Sreten Mokrović uz gitaru izveo pjesmu iz drame Hrvatski slavuj Borislava Vujčića, glumci su nastavili nizati Leskarčeve stihove posvećene glumcima i pjesnicima među kojima i Enesu Kiševiću koji je bio prisutan i s odobravanjem je dočekao svoju pjesmu.

„Stevo Leskarac suvereno i inspirativno vlada paradigmom soneta“ istaknula je Ljerka Car Matutinović, profesorica književnosti, prevoditeljica i urednica književnih emisija, višestruko nagrađivana pjesnikinja koja u svojoj poeziji također njeguje sonetnu formu. Ona naglašava da je Leskarac (…) „hrabro otvorio afektivni prostor duhovnog meditiranja. posvetivši imaginativne cjeline soneta našim istaknutim glumcima i glumicama: Jeleni Miholjević, Dubravki Miletić ili Žarku Potočnjaku i drugima te znamenitim pjesnicima i književnicima: Ivi Kozarčaninu, Miroslavu Krleži, Ivani Brlić Mažuranić. A.G. Matošu, Dobriši Cesariću, Vesni Parun i drugima“. Citirala je, kako kaže, izvrsno pogođenu sintagmu u sonetu „Ptica zlatopera“, posvećenom Miroslavu Krleži: „Najfinija tinto najoštrijeg pera/ žedni su ti prsti šareni od slova./ Svaka tvoja pjesma i danas je nova! Tako pjeva samo ptica zlatopera!“

Stevo Leskarac je akademski slikar koji je diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a radi kao konzervator-restaurator rukopisa, knjiga i umjetnina. Dugo je živio i radio SAD-u gdje je surađivao s časopisom „Croatian Cronicle“ kao karikaturist, novinar i pjesnik. Na brojnim samostalnim izložbama izvodio je autorske performanse s profesionalnim glumcima i glazbenicima.

Predstavljanje „Biserja samoće“ u Ogrizoviću bila je sjajno iskorištena prilika za performans i prisjećanje na predstavu Hrvatski slavuj. Na kraju promocije autor je s  glumcima izveo pjesmu „Njiva“. Izvodili su je troglasno, ali s vremenskim pomakom u kanonu pa je višeglasje donijelo novu dinamičku vrijednost što je iznenađena publika oduševljeno nagradila!