Zagreb, 27 rujna 2021.

Djeca kojoj su pomogle Bachove kapi i homeopatski pripravci, kad odrastu dat će prednost prirodnim metodama liječenja jer su se uvjerila u njihovo djelovanje, stoga sam uvjerena da će se u budućnosti Bachove kapi sve više primjenjivati – rekla je dr. sc. Ana Klikovac na promociji knjige „Bachove kapi za sretan i uravnotežen život“. Promocija je održana na otvorenom, u restoranu Brewbites, u zelenilu atrija Arheološkog muzeja,  a u razgovoru o knjizi i Bachovim kapima sudjelovale su liječnice dr. Branka Erdelji Štivić, specijalist obiteljske medicine i dr. Metka Regan, pedijatar. Predstavljanje knjige je na gitari pratio književnik i glazbenik Stjepo Martinović, a organizirano je i darivanje za prisutne u publici.

Dr. Metka Regan u svojoj pedijatrijskoj ordinaciji primjenjuje homeopatske pripravke i Bachove kapi, a kako je rekla autorica knjige, s homeopatijom se upoznala upravo zahvaljujući dr. Regan, kada se uvjerila kako homeopatski pripravci pomažu djeci.

– Kod primjene prirodnih preparata roditelji vrlo brzo primjećuju poboljšanje i iznenađeni su njihovim djelovanjem, a kod djece je važno primijeniti blago i neškodljivo sredstvo. Knjiga o Bachovim kapima stoga je dobrodošla pomoć nama koji primjenjujemo prirodne pripravke – rekla je dr. Metka Regan i dodala da djeci najčešće preporučuje prirodna sredstva protiv kašlja.

Prvo pravilo medicine, koje se uči na prvoj godini fakulteta, je – ne škoditi, rekla je dr. Branka Erdelji Štivić, a upravo je to osobina prirodnih pripravaka.

– Zato dajem prednost terminu integrativna medicina ili pak komplemetarna medicina, koja obuhvaća prirodne pripravke i metode službene medicine, a ne alternativna medicina jer se različiti načini liječenja upotpunjuju, a ne isključuju – rekla je dr. Branka Erdelji Štivić i opisala primjer primjene homeopatije i aromaterapije, kojem je svjedočila u Njemačkoj, kada je na jednom porodu rodilji pomogla homeopatija, a novorođenčetu zatim aromaterapija.

– Dakako da su nadohvat ruke najsuvremeniji lijekovi, ali prije njihove primjene pokušava se s blagim, prirodnim sredstvima, pa ako pacijent dobro reagira nema ni potrebe za njihovom primjenom  – pojasnila je dr. Erdelji Štivić.

Knjiga „Bachove kapi za sretan i uravnotežen život“ opisuje sustav pripravaka koji je početkom 20. stoljeća postavio osnivač dr. Edward Bach, koji je također je bio homeopat. Bachov sustav obuhvaća 38 jedinstvenih i potpuno prirodnih esencija koje se pripremaju od samoniklog i poznatog cvijeća europskog podneblja, kao što su cikorija, bijeli i crveni kesten, hrast ili orah. Ana Klikovac, doktor je ekonomskih znanosti, koja je nakon doktorata predavala na visokoškolskim ustanovama, a zatim upoznala homeopatiju, uvjerila se kako djeluje na njezinu djecu i na nju i odlučila posvetiti se pružanju konkretne pomoći metodama prirodnog iscjeljivanja. Danas vodi tvrtku Annah za homeopatiju i potporu zdravlju i predavačica je na međunarodnoj akademiji za naprednu homeopatiji u Indiji „the other song“, a edukaciju o Bachovim kapima završila je u Bachovom centru u Velikoj Britaniji. Nakon što je prevela nekoliko originalnih djela dr. Edwarda Bacha, svoje znanje o Bachovim kapima i višegodišnje iskustvo u primjeni Bachovih kapi predstavila je u svojoj prvoj knjizi.

Autorica knjige „Bachove kapi za sretan i uravnotežen život“ i njezine gošće liječnice na promociji su prokomentirale i aktualnu pandemiju i njezin učinak na primjenu Bachovih kapi i prirodnih metoda liječenja. Zajednički je zaključak da će prirodne metode biti sve traženije.

– Zbog epidemije i potresa prošle godine najčešće su se tražili preparati za smirenje i protiv stresa, a nakon potresa bilo je mnogo djece koja od straha nisu mogla spavati. Dosta je roditelja tražilo pomoć psihologa, ali nema toliko psihologa koji bi mogli brzo djelovati. U takvim slučajevima pomogli su prirodni pripravci – rekla je dr. Metka Regan.

Na zagrebačkoj promociji predstavljeno je i englesko izdanje, objavljeno tri mjeseca nakon hrvatskog i u prodaji je na Amazonu. Knjigu „Bach Flower Remedies for a Happy and Balanced Life“ objavio je nakladnik B. Jain Publishers iz New Delhija , jedan od najvećih svjetskih izdavača homeopatske literature. Povratak prirodi, koja nudi i hranu i lijek, trend je u cijelom svijetu, rekla je Ana Klikovac. U Hrvatskoj se zasad mogu nabaviti Bachove kapi u ljekarnama, ali samo jedna unaprijed pripremljena kombinacija za stres, dok se u svim razvijenim zemljama Bachove kapi različitog djelovanja jednostavno mogu kupiti u svakoj ljekarni, kao potpuni set od 38 esencija, dodala je.


Fotografije: Nikola Šolić