5. svibanj 2022.

Ljubići i krimići, noir i cosy

Beletrina mjesečna top-lista najtraženijih naslova u knjižarama objavljuje se od koronskog proljeća 2020. i odraz je reagiranja publike na novitete, a pokazuje i koji naslovi razvijaju trajnu potražnju.

Novitet je u svibnju bio roman autora Jan Bolic “Štakori”, koji je odmah pokazao svoj potencijal i prodajom u knjižarama zasjeo na prvo mjesto top-liste. Istodobno, Janov priručnik “Život koji želiš živjeti” ni ne silazi s top-liste od prosinca 2020. godine i nakon godinu i pol je na petom mjestu. Ubrzano objavljivanje žanrova, zbog festivala žanrova Dvotočka, donijelo je puno osvježenja na top-listu.

Osim noir-krimića “Štakori”, novitet je i cosy-krimić “Ubojstvo na Mrežnici” Anđelke Kliment, koji je prodajno na drugom mjestu, što pokazuje da ljubitelji krimića između domaćeg krimića s više akcije i domaćeg krimića s više detekcije biraju – oba!

Na trećem mjestu među najtraženijima je prvijenac autorice Nataša Turkalj, strastveni ljubić “Moja savršena nevolja”, s domaćim likovima, koje autorica vodi u vile vrhunskih vinara, na večere na jahtama, na izlet u London, i, naravno, u erotske avanture.

Interaktivni priručnik prodajnog edukatora Vedran Soric “Prodajni mindset”, koji je od početka godine držao vrh top-liste, u svibnju je na četvrtom mjestu, jer dominacija krimića i ljubića na top-listi najavljuje ljeto, kada publika bira ležernije sadržaje, no već je jasno da je prva polovica godine 2022. bila u znaku multimedijskog projekta Prodajni mindset, ne samo po izboru prodajnih menadžera, već i široke publike, koja je prepoznala širinu i primjenjivost prodajnog priručnika.

 

Prema podacima o prodaji knjižarskih lanaca Školska knjiga, Hoću knjigu, V.B.Z. online bookshop & club i knjižara Ljevak, Menart multimedijalna knjižara i Šareni Dućan