28. svibanj 2022.

Žanrovi se vrednuju drugačije od kanonske književnosti. Brži su, reagiraju na aktualne događaje i donose nove ideje u javni prostor. Hrvatska ima dugu tradiciju pisanja žanrova u proteklim desetljećima i današnja produkcija ima čvrst temelj i u teoriji i u praksi. U kulturnim krugovima vlada predrasuda da je lako pisati ljubiće i krimiće, ali žanrovi imaju svoje zakonitosti koje treba slijediti i u zadanom okviru zadržati pozornost publike i dati nešto novo. Treba pisati, pisanje je biblioterapija jer pisanjem formuliramo misli koje često ne možemo nikome reći, a bavimo se njima u sebi. Pisanjem također formuliramo rješenja i dijelimo iskustva koja mogu nekome pomoći. Treba razvijati profesionalne urednike, ali i profesionalce u cijelom lancu koji prati knjigu, od lektora, grafičara i tiskara preko kritičara i novinara koji prate kulturu do prodavača u knjižarama. A u procesu nastanka knjige povjerenje između autora i urednika je presudno.

To su naglasci s festivala Dvotočka koje su formulirali Marko Fančović, Veljko Krulčić, Ljubica Uvodić Vranić, Božica Brkan, Stjepo Martinović i Kristian Novak u razgovorima s mladim i čitanim piscima ljubića, krimića, spekulativne fikcije i priručnika koji su predstavili svoje aktualne naslove.

Na festivalu su svoja izdanja predstavili pisci ljubića Petar Pismestrović, Božica Brkan, Nataša Turkalj, Stjepo Martinović, Inna Moore i Lea Brezar. Kate Mitchell bila je prisutna samo svojim knjigama u hrvatskom i srpskom izdanju, a Marilenu Dužman predstavila je Inna Moore. Završnu riječ održala je Ljubica Uvodić-Vranić, a predstavljen je i duhoviti projekt Davora Zdjelarevića. Panel o ljubavnim romanima moderirala je Sanja Tatalović.

Na panelu o krimićima sudjelovali su Veljko Krulčić, Zoran Lisjak, Miro Morović i Anđelka Kliment, a moderirala je Olga Vujović. Jan Bolić nije mogao doći u Zagreb, pa je njegove krimiće predstavila urednica Sandra Pocrnić Mlakar. Završnu riječ održao je Kristian Novak.

Spekulativnu fikciju predstavile su mlade snage iz Naklade Cranium – Jelena Hrvoj i Marina Mađarević, a piscima koje okuplja udruga Sfera govorio je Marko Fančović. Moderirala je također Olga Vujović.

O priručnicima su na Dvotočki govorili Ljubica Uvodić-Vranić, Vedran Sorić, Dalibor Talajić i Lea Brezar, a moderirala je Sandra Pocrnić Mlakar, koja je predstavila i priručnike Jana Bolića i Sandra Kraljevića.

U završnoj raspravi festivala o žanrovima na medijskoj sceni sudjelovali su Božica Brkan, Marko Fančović, Olga Vujović Lea Brezar, Miro Morović, Zoran Lisjak, Sanja Tatalović i Inna Moore, a najavljeno je i otvaranje knjižare za domaće pisce. Festival je prenosio OnlineLiveTvCroatia

Festival žanrova Dvotočka održan je uz podršku Zavičajnog društva Virovitičana u Zagrebu, a organizirala ga je nakladnička kuća Beletra u suradnji s kolegama malim nakladnicima Innamorata, Fragment i Naklada Cranium. Na završnom panelu dogovoren je novi susret sljedeće godine, a možda već i na Interliberu.