6. prosina 2022.

Praksisovce, filozofe okupljene oko časopisa Praxis, priznavali su svjetski filozofski autoriteti, osobito francuski, stoga ih i mi u regiji trebamo vrednovati i cijeniti kao vrhunac filozofske misli na ovim prostorima, rekla je Sladjana Kavarić Mandić, autorica knjige ‘Filozofija Danka Grlica’ promovirane prvog ponedjeljka u prosincu u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Preradovićevoj 5.

„Filozofiju Danka Grlića“ objavila su u suizdavaštvu Beletra iz Zagreba, Most art Jugoslavija iz Beograda, Fondacija Ćano Koprivica iz Nikšića, a knjiga je doktorska disertacija koju je Slađana Kavarić Mandić obranila na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Na promociji u Zagrebu okupili su se nakladnici, nekadašnji studenti i poznavatelji djela Danka Grlica te sin slavnog filozofa, redatelj Rajko Grlić, a dirljiva je promocija posvećena radu velikog filozofa često prekidana srdačnim pljeskom okupljenih. Rajko Grlić izjavio je koji je rekao da niti želi niti može vrednovati filozofski rad svog oca, ali drago mi je da je tako mlada – i lijepa, dodao je – žena kao sto je Slađana Kavarić Mandic, obranila doktorsku disertaciju o njegovu radu. U ime beogradskog nakladnika govorio je Dragan Stojković, koji je istakao značaj filozofske misli Danka Grlića za cijelu regiju.

Kao predstavnik komisije pred kojom je Sladjana Kavarić Mandic obranila disertaciju, o knjizi je govorio prof. dr. Sead Alić, koji je istaknuo Grlicevo bavljenje estetikom i važnost umjetnosti u ostvarivanju čovjekove slobode, što je autorica u potpunosti uspjela prikazati.

Moderator Mirko Mlakar, koji je na početku predstavio rad i značaj Danka Grlića na kraju je, prezenterima i svima prisutnima postavio pitanje čime bi se danas bavio Danko Grlić, na što je je iz publike stigao odgovor koji je izazvao odobravanje prisutnih – Danko Grlic danas bi snimao filmove!