1. lipanj 2022.

Ako se u romanu “Štakori” prepoznaju negativci, neka se uplaše, a ako se prepoznaju pozitivci, tako i treba i zato je roman napisan – rekla je policajka Nataša na promociji romana “Štakori” u Rijeci, na mjestu radnje. Policajka Nataša i policajac Damir, inače vozač presretača, surađivali su s Janom Bolićem i pomogli mu savjetima u opisivanju pogubnih posljedica korupcije, narkomanije i prostitucije na društvo te policijske napore u njihovu suzbijanju. Kako su Riječani dočekali roman koji prikazuje podzemlje njihovog grada, vidjelo se na promociji organiziranoj u lounge baru Teatro, kod riječkog HNK. U publici su bili riječki uglednici i građani koji podržavaju Jana Bolića i njegovo pisanje, a na promociju su mu u znak zahvalnosti donosili darove, voće, cvijeće i umjetnine. Zato su na promociji bile poslužene jagode opg-a koji prati sve Janove promocije i cup-cakes slastičarnice Cacao, u zelenoj boji naslovnice romana “Štakori”.

Jan Bolić svoj je novi kriminalistički roman “Štakori”, naime, smjestio u Rijeku i opisao podzemlje kojim caruju makroi, dileri i korumpirani policajci. Blogerica Tihana Batrnek, poznatija kao Knjigožderonja, Janu Boliću postavila je pitanja o romanu. Roman “Štakori” i Jan je odgovorio da se roman bavi problemima koji su, nažalost, prisutni u cijeloj državi. “Narkomanija, prostitucija, kriminal i korupcija nisu samo problemi Rijeke i ne smijemo zatvarati oči pred svijetom u kojem žive štakori”, odgovor je Jana Bolića.

U romanu “Štakori”, naime, sve su lokacije autentične, osim ozloglašenog noćnog bara Night. U romanu se leševi i pretučene djevojke nalaze uz prigradske ceste, a napuštena Hartera pozornica je ubojstva i sklonište za beskućnike. Lučki grad sa svojim napuštenim industrijskim pogonima bio je idealna scenografija. Jan Bolić u romanu je pokazao osjetljivost prema najranjivijim društvenim skupinama koje neimaština gura preko ruba – beskućnika koji postaje svjedok ubojstva nitko ne može zaštititi, samohrane majke su bez posla i zarađuju prostituirajući se, a Rom koji želi sačuvati svoju obitelj nema izbora, već je prisiljen pristati na zločin.

Dizajnerica naslovnice Tanja Prokop govorila je o suradnji s Janom koji uvijek ima ideju za naslovnice koje dizajnerski zajedno realiziraju. Naslovnica romana “Štakori” također sugerira opasnost i prijetnju, samo je zelena, za razliku od prvog romana “Težina stvarnosti”, koji je bio crvene boje. O Janu Boliću kao piscu govorila je urednica Sandra Pocrnić Mlakar, koja je ispričala detalj s promocije u knjižari Hoću knjigu Megastore, kada je Monika Herceg, jedna od najjačih mladih pjesnikinja, književnica i urednica u Frakturi, govorila o liku Roma Đanija, kojim je Jan pokazao suosjećajnost prema osobama na društvenim dnu koje nemaju izbora. I ovom je prilikom zato pročitan odlomak o Đaniju iz Janova romana.

Jan Bolić zahvalio je publici i čitateljima na posjetu i na podršci njegovu pisanju, jer, kako kaže, bez čitatelja ne bi bilo ni njegovih knjiga niti susreta.

Snimio: Igor Popović