17. lipnja 2021.

U zelenilu atrija Arheološkog muzeja u Zagrebu, u restoranu Brewbites, u Gajevoj 10, Jan Bolić okupio je svoju publiku, a podršku su mu pružili kolege pisci Sandro Kraljević i Bruno Šimleša, koji su govorili o Janovoj knjizi “Život koji želiš živjeti” i o Janu kao autoru. Odlomke iz knjige čitao je Damir Selimovic. Razmjena pozitivnih vibracija i veselja zbog susreta u Zagrebu nakon gotovo dvije godine završila je razmjenom darova i tombolom.

Svoju novu knjigu „Život koji želiš živjeti“ Jan Bolić započeo je svojom iskrenom pričom o bolesti zbog koje nikada nije hodao, ali zbog nje se nije želio odreći cjelovitog života, školovanja, prijateljstava, pisanja, komuniciranja s drugim ljudima.

– Naravno da se nisam htio odreći, zapravo mama nije dozvolila da se odreknem ovih stvari koje ste nabrojali. Ok, imam bolest, ali život nije stao. Mama me je mogla zatvoriti u kuću i reći mi, trebaš se sramiti i nemoj da te vide… Ne. Zato uvijek otvoreno govorim jer tako možda nekog potaknem da vidi kako bolest ne znači nužno prestanak življenja – odgovorio je Jan Bolić.

Na pitanje o hrabroj iskrenosti u njegovoj novoj knjizi odgovorio da je pisao o bolesti jer o teškim stvarima treba govoriti, iako, podsjetio je, njegova životna priča nije ni jedina niti najteža:

– Nakon zdravstvene krize koju sam opisao još jasnije znam što je vrijedno u životu i kako vrijeme svima nama ide nezamislivo brzo.

Jan je zahvalio Sandru Kraljeviću na podršci i na recenziji koja je u knjigu uvrštena kao pogovor. Kako je rekao, recenzija psihologa bila je veliko ohrabrenje uoči objavljivanja knjige.

– Jako sam zahvalan Sandru što je uspio prepoznati sve ono što sam ovom knjigom želio ljudima poručiti, pogotovo zato što je Sandro psiholog. Nisam očekivao baš toliko dobru recenziju, jer do tada me Sandro možda nikad nije ni vidio. Zaista mi je velika čast čitati takvu recenziju od stručnjaka psihologa.

Sandro Kraljević, autor knjige „Kako preživjeti u suvremenoj džungli“ u Janovoj je knjizi prepoznao životne vrijednosti koje bi svatko trebao vidjeti u svom životu – zahvalnost, strpljenje, akcija umjesto kukanja, neovisnost o mišljenju drugih, vrednovanje vlastitog vremena umjesto novca, sloboda izbora, unutarnji mir i podrška najdražih. Na pitanje zašto je, kao psiholog, recenzirao laičku knjigu samopomoći Sandro Kraljević je odgovorio:

– Nije neobično što sam kao psiholog napisao recenziju za knjigu samopomoći, već je neobično što psiholozi češće to ne čine. Janova ispovijest mnoge ohrabruje i psiholozi mogu samo podržati takav poduhvat – naglasio je Sandro Kraljević.

Bruno Šimleša, autor devet knjiga o odnosima i osjećajima, dugogodišnji je Janov prijatelj i istaknuo je presudnu ulogu Janove mame Marisstelle Bolić za Janov uspjeh, školovanje, edukaciju i spisateljsku karijeru, a na što je publika srdačno pozdravila Janovu mamu Marisstellu Bolić koja se zahvalila na srdačnom dočeku u Zagrebu i pozvala goste na tombolu nakon promocije.

Bruno Šimleša prisjetio se kako je godinama pružao Janu podršku u njegovim  nastojanjima da dobije lijek protiv spinalne atrofije.

–  Jan je zahvaljujući lijeku počeo pomicati i drugi prst na ruci. Ako je jednim prstom napisao četiri knjige, koliko će tek onda knjiga napisati s dva prsta! – našalio se s olakšanjem Bruno Šimleša. – Možda mogu očekivati da me uskoro pretekne s brojem knjiga!

Jan Bolić, Sandro Kraljević i Bruno Šimleša, tri utjecajna i čitana pisca koji pišu o odnosima i osjećajima prvi put su se okupila na Janovoj promociji knjige „Život koji želiš živjeti“. Jan Bolić svojom je knjigom samopomoći potvrdio svoj status hit-autora, Sandro Kraljević, svoju je knjigu „Kako preživjeti u suvremenoj džungli“, objavio uoči korone i u kriznoj 2020. godini bio je to najtraženiji Beletrin naslov. Bruno Šimleša autor je devet knjiga o ljubavi, a upravo je na Janovoj promociji najavio da je svoju desetu knjigu predao u tiskaru, čime je zaslužio srdačan pljesak prisutnih. Okupljanje tri pisca bestselera bila je prilika za pitanje o njih utjecaju knjige na publiku.

Jan Bolić rekao je kako knjige sigurno mogu djelovati na kolektivnu svijesti, a puno je i ako knjiga jednu osobu potakne na pozitivno djelovanje.

– Promjene u svijesti prvo se moraju dogoditi na osobnoj razini, zato su knjige o samopomoći korisne. A među njima svatko treba izabrati onu koja mu odgovara.

Sandro Kraljević složio se da su knjige vrlo koristan alat za psihološki rast koji treba svatko naučiti koristiti za sebe. Bruno Šimleša potvrdio je da su knjige korisne, iako ne i svemoguće.

-Svakako trebamo cijeniti ljude koji znaju formulirati svoje misli kako bi ih napisali i podijelili s drugima jer nam mogu pomoći da osvijestimo vlastite misli i naučimo njima upravljati.

Nekoliko čitateljica iskoristilo je priliku i od hit-pisaca zatražilo savjete o pisanju, na što su se sva trojica složili da treba početi pisati i pisati iskreno, a s vremenom će se sve jasnije formulirati misli i osjećaji!

Po uputama Jana Bolića, Sandra Kraljevića i Brune Šimleše, na Janovoj promociji slušali smo jedni druge i govorili iskreno. Janova mama Marisstella Bolic organizirala je tombolu s proizvodima tvrtki koje prate Jana, a Bruno Šimleša pozvao je sve prisutne na zajedničku fotografiju, što su gosti s oduševljenjem prihvatili.

Sljedeći susret s publikom Jan zakazuje za 30. lipnja u Rijeci na glavnom trgu!

Izvor: www.samopozitivno.com