19. veljača 2019.

Psiholozi, menadžeri i novinari predstavili su u zagrebačkoj knjižari Hoću knjigu Megastore priručnik iz popularne psihologije ‘Kako preživjeti u suvremenoj džungli’ mladog psihologa Sandra Kraljevića.

Kako je rekao autor, razmišljajući o priručniku želio je obraditi neki od aktualnih problema suvremenog načina života, a obradio je svih osam predloženih tema jer sve su aktualne. Promjenom ponašanja i navika, svaka od osam kriza koja ometa postizanje željenih ciljeva može se riješiti, što bi mnogima danas unaprijedilo način života, rekao je Sandro Kraljević.

Teme u njegovu priručniku su – bespomoćnost, stres i zabrinutost, imperativ sreće, agresija, depresija, teški ljudi, prekovremeni rad i ovisnost o društvenim mrežama. Za svaki od navedenih problema autor daje niz alata primijenjene psihologije kojima se može ojačati psihološka otpornost u vremenu brzih promjena i razviti ponašanje koje će omogućiti lakše postizanje željenog cilja.

Knjigu ‘Kako preživjeti u suvremenoj džungli’ podržalo je deset recenzenata iz poslovnog i medijskog miljea, a znakom na omotu preporučilo ju je i Hrvatsko psihološko društvo. Prvog dana Tjedna psihologije javnosti su je predstavili prof. dr. sc. Željka Kamenov, predstojnica Katedre za socijalnu psihologiju; Josip Lopižić, predsjednik Hrvatskog psihološkog društva; Mirela Španjol Marković, poslovna konzultantica u tvrtki Ciceron te Darko Buković, osnivač i glavni urednik radija Poslovni FM.

Promocija ove knjige bila je prilika da psiholozi, menadžeri i urednici medija porazgovaraju o novim oblicima suradnje koja bi omogućila bolji protok informacija od znanosti prema širokoj publici.

Kako je primijetila prof. dr. sc. Željka Kamenov, Sandro Kraljević (rođen 1990.) kod nas je najmlađi autor knjige iz popularne psihologije i vrlo je rijetko da se mladi njegove generacije predstavljaju knjigom. Mirela Španjol Marković dodala je da je knjiga danas ipak nezaobilazan medij kojim autor predstavlja svoje znanje i odgovara na zahtjeve vremena. Darko Buković zaključio je da danas u medijima godine nisu važne te da smo u informacijskom kaosu svi podjednako neinformirani, a autori poput Sandra Kraljevića u taj kaos unose red i razlikovanje bitnog od nebitnog.

Predstavljanjem Kraljevićeve knjige otvoren je 13. tjedan psihologije, koji se, kako je rekao Josip Lopižić, održava u 100 gradova u Hrvatskoj od 17. do 23. ožujka, te poželio mladom kolegi da njegov priručnik bude tek prvi u nizu sličnih.

Otvaranja Tjedna psihologije uveličala je Lucija Rako, studentica Kunst und Muzik Privatuniversität u Beču, dvjema kompozicijama za solo-gitaru.

Izvor: www.fama.com.hr