John Monroe osvojio je čitatelje dolaskom u Rijeku – krimić Jana Bolića „Štakori“ i ovaj je mjesec na prvom mjestu top-liste najtraženijih, a drugi je „Ubojstvo na Mrežnici“, debitantski krimić Anđelke Kliment. Dva najtraženija Beletrina romana pokazuju koliki je raspon kriminalističkog žanra i na domaćem terenu. Krimić Jana Bolića je „nesbovski“, noir s mnogo akcije, nasilja i mračnih scena s okorjelim psihopatima kratkih fitilja i nesretnicima koji se ne mogu izvući iz spirale zločina kad se jednom upuste u mutne poslove. Za razliku od „Štakora“, „Ubojstvo na Mrežnici“ je tipičan „cosy crime“, u kojem je zločin eksces, prolazan događaj koji uznemiruje ugodan građanski život sredine koja će nakon istrage i otkrivanja ubojice ponovo vratiti svoj mir i navike.

Nakon dva krimića, treći je ljubić – novi naslov Nataše Turkalj „Moć žene“ na top-listi je zamijenio njezin prvijenac „Moja savršena nevolja“, koji je dominirao top-listom od izlaska u siječnju. Među čitateljima upravo traju rasprave koji je od ta dva domaća ljubića bolji. Junakinje Nataše Turkalj istražuju granice svoje slobode i čitateljice vode u avanture zaljubljivanja, romantike, večera na jahtama, kupanja na egzotičnim plažama, šopinga i životnog makeovera.

Put boginje – Buđenje boginje Daniele Uzelac jedna je od knjiga čija potražnja kontinuirano raste od 2016. godine, otkako je objavljena i njezino povremeno pojavljivanje na top-listi najtraženijih, u konkurenciji s novim knjigama, pokazuje kako se stvara domaći longseller. Najave da se nakon tri nastavka serijala priprema i četvrti vjerojatno su potaknule potražnju za dosadašnjim knjigama Puta boginje, među kojima je Buđenje boginje najtraženiji naslov.

Prodajni mindset prodajnog maga Vedrana Sorića ne silazi s top-liste najtraženijih, iako ljeto već traje – prodajni menadžeri, aktualni i oni budući, očito koriste i ljeto za usavršavanje i pripremu za jesensku sezonu. Knjiga Vedrana Sorića dio je multimedijskog projekta koji čine serija podcasta i velika prodajna konferencija koja je u svibnju ove godine održana prvi put.

1. Jan Bolić: Štakori

Drugi krimić Jana Bolića u kojem inspektor John Monroe dolazi u Rijeku, grad u kojem je kao dijete provodio ljeta. Jan Bolić opisuje mračnu stranu lučkog grada i zorno prikazuje kakve posljedice ima korupcija, a kakve bijeda te s kojim se opasnostima suočavaju osviješteni policajci na strani pravde. Na svojim je promocijama u Zagrebu i Rijeci Jan Bolić zahvalio policajcima koji su mu savjetima pomogli u upoznavanju policijskog posla.

2. Anđelka Kliment: Ubojstvo na Mrežnici

Kao 73-godišnja debitantica, Anđelka Kliment je iznenađenje sezone, a Hrvoje Hribar u pogovoru primjećuje kako je educirana, ekonomična i silno brzooka pripovjedačica. Prvijenac „Ubojstvo na Mrežnici“ osvojio je publiku koja voli krimiće, ali i šetnje zagrebačkim trgovima, zelenim kupalištima u okolici i složene obiteljske odnose koji zbog ubojstva izlaze na vidjelo. Cosy crime je podžanr koji je proslavila Agata Christie, a Anđelka Kliment afimira ga u domaćoj izvedbi.

3. Nataša Turkalj: Moć žene

Helena je prekaljena policajka bez privatnog života, koja na zadatku postaje svjedok smrti djevojčice od zalutalog metka. U teškoj krizi i preispitivanju odlazi na dug odmor kako bi se posvetila sebi i upoznaje prijateljicu koja joj pomaže vratiti boje u život. Egzotični Mauricius, plantaže na otoku, jahte i tajanstveni Igor čijem se šarmu ne može oduprijeti vode Helenu u život o kakvom kao policajka nije mogla ni sanjati.

4. Daniela Uzelac: Put boginje 1 – Buđenje boginje

U svojoj prvoj knjizi Puta boginje Daniela Uzelac upoznaje nas s babuškom u boginjom. Babuška je žrtva okolnosti, koja se nastoji prilagoditi i uzalud kaska za trenutkom i za drugima, a sve što joj se zbog toga događa doživljava kao kaznu. Boginja je žena osviještene ženstvenosti, samosvijesti i mudrosti koja sama kreira svoju stvarnost i odnose prema drugima i prema prirodi.

5. Vedran Sorić: Prodajni mindset

Vedran Sorić je strastveni prodajni entuzijast koji prodaju želi afirmirati kao profesiju, a dio šarma kojim osvaja publiku na svojim podcastima i na konferencijama ugradio je u svoju knjigu. U priručniku „Prodajni mindset“ opisao je najuspješnije prodajne alate, navike vrhunskih prodavača i pravila komunikacije s kupcem te koncept prodaje koji dominira u suvremenoj trgovini – human to human (H2H).