Biznis donosi promjene

Prodaja je tema godine i desetljeća – pokazala je to i top-lista najtraženijih za ožujak, čiji su vrh samouvjereno zauzela dva poslovna priručnika o prodaji. Prodajni mindset priručnik je Vedrana Sorića, autora koji vodi i istoimeni vrlo popularan podcast u tandemu sa Sašom Tenodijem. Knjiga o prodaji kao rješenju objavljena je početkom 2022., a projekt Prodajni mindset intenzivno se razvija u svim smjerovima – voditelji su se upravo vratili sa snimanja u Splitu i pripremaju drugu veliku proljetnu konferenciju te za jesen gostovanje slavnog američkog gurua prodaje. Englesko izdanje Prodajnog mindseta pred izlaskom je na svjetsko tržište. Sasvim je drukčiji pristupom i sadržajem, ali sličan porukom, prodajni priručnik „Aktivna prodaja“ Zvonimira Pavleka, objavljen krajem prošle godine, u kojem iskusni autor razrađuje nove strategije osvajanja tržišta za robu široke potrošnje te najpotrebnija znanja i vještine za prodajno osoblje u bankama. Zvonimir Pavlek također ističe humani aspekt prodaje čiji je pokretač razvoja potrošač. Sinergija umjesto konkurencije dviju različitih prodajnih knjiga očita je u rezultatima prodaje – umjesto da biraju jednu, kupci često kupuju obje zajedno. Treći naslov na top-listi najtraženijih je „Treptaji – …ili dnevnik dvaju odrastanja“ Dalibora Talajića, nastavak evergreena „Most ponad burne rijeke“, objavljenog 2018. „Treptaji“ su među najtraženijima od izlaska u studenom prošle godine. Na četvrtom mjestu najtraženijih je prva knjiga Puta boginje Buđenje boginje autorice Daniele Uzelac, objavljena 2016. godine. Daniela Uzelac dosad je objavila četiri knjige Puta boginje i sve su dospjele na top-listu najtraženijih, a u knjižare su upravo dopremljene nove količine sva četiri naslova. Na petom je mjestu još jedan poslovni priručnik, što pokazuje da ozbiljna publika prepoznaje praktičan adaptivni sadržaj za doba duboke poslovne krize te biznis kao područje afirmacije knjige kao rješenja i domaćeg autora kao izvora znanja. „Osnivači, nasljednici, menadžeri“ Borisa Vukića knjiga je o prijenosu tvrtke s prve generacije na drugu, namijenjena osnivačima koji su osnivali tvrtke u velikom poduzetničkom valu devedesetih i danas traže način za nastavak razvoja tvrtke u okviru obitelji ili izvan nje.

  1. Vedran Sorić: Prodajni mindset

Intenzivna aktivnost projekta Prodajni mindset djelovala je i na prodaju istoimene knjige. Iako je Prodajni mindset na top-listi od objavljivanja u siječnju 2022., ovog ožujka ponovo je superiorno izbio na prvo mjesto. Koje su osobine vrhunskih prodavača i najbolje prodajne tehnike, zašto se više isplati zadržati kupca nego tražiti novoga te zašto treba slušati kupca – Vedran Sorić odgovara na temelju svog 20-godišnjeg iskustva prodajnog menadžera. Knjiga je interaktivna, opremljena QR kodovima koji vode na web stranicu autora čiji se sadržaj redovito ažurira. Za publiku podcasta Prodajni mindset, knjiga je sažetak znanja i šarma koje Vedran Sorić demonstrira u podcastu.

  1. Zvonimir Pavlek: Aktivna prodaja

Knjiga sveučilišnog profesora, doktora znanosti Zvonimira Pavleka, poslovnog konzultanta i nekadašnjeg menadžera marketinga, koji je u Podravki brendirao neke od najpoznatijih brendova, pojavila se krajem prošle godine i startala uz podršku nekoliko poslovnih medija i Hrvatske gospodarske komore, gdje je održana promocija. Znatiželjan, marljiv, kreativan, odvažan, duhovit – profesor Pavlek unosio je promjenu u svaki sustav u kojem je radio i donosio skladnije međuljudske odnose, motivaciju i veću produktivnost. Knjiga je ilustrirana fotografijama najjačih brendova koje je Zvonimir Pavlek razvijao u prehrambenoj industriji i upotpunjena alatima i vježbama namijenjenima treningu prodajnog osoblja u bankama, jer se kao poslovni konzultant profesor Pavlek vrlo uspješno bavio i treniranjem prodajnih timova.

  1. Dalibor Talajić: Treptaji… ili dnevnik dvaju odrastanja

U knjizi „Most ponad burne rijeke“ Dalibor Talajić opisao je borbu s nevidljivim neprijateljem u ranom djetinjstvu svog sina, kada je polazak u redovnu školu bio neizvjestan cilj. U knjizi „Treptaji“ opisano je osmogodišnje školovanje dječaka koji izlazi iz autističnog spektra, dok pored njega odrasta mlađa sestrica i pruža mu podršku. „Treptaji“ su pisani u obliku dnevnika, a obuhvaćaju razdoblje od srpnja 2015. godine do listopada 2021. i opisuju opismenjavanje, pubertet, odnose s drugom djecom i učenje koje postaje sve samostalnije te ozbiljne razgovore u kojima roditelji približavaju svijet svojim mališanima. Recenzentice su profesorice logopedije mr. Danijela Helc i mr. Ana Dembitz.

  1. Daniela Uzelac: Put boginje 1 – Buđenje boginje

Prva i dosad najtiražnija knjiga Puta boginje, serijala koji se bavi autentičnim osjećajem ženstvenosti i unutarnje ravnoteže žene iz kojeg proizlaze skladni odnosi s drugima, partnerom, djecom i prirodom. Buđenje boginje Daniele Uzelac jedna je od prvih knjiga kod nas posvećena buđenju autentične ženstvenosti i jačanju ženskog principa nježnosti, ljubavi, razumijevanja i podrške, a učvršćuje vlastito ja i emociju na temelju koje u svakom trenutku izborom ostvarivati svoju slobodu i stvarati sami svoje vrijeme. Dok je babuška žrtva okolnosti, skrivena pod velovima srama, straha i gorčine, boginja živi svoje emocije i prostire svoju pažnju oko sebe, održavajući svoj fokus jasnim i um otvorenim.

  1. Boris Vukić: Osnivači, nasljednici, menadžeri

Iznenađenje na top-listi najtraženijih, knjiga iz plodne 2019. godine, koja se vrlo rijetko pojavljivala na top-listi najtraženijih. Boris Vukić poslovni je konzultant certificiran za vođenje organizacijskih promjena, a djeluje na podruju cijele regije u okviru tvrtke Adizes Southeast Europe (ASEE) pri američkom Adizes Instuitute. Vodi Klub 2040, u kojem se okupljaju lideri druge generacije poduzeća iz Srbije, BiH, Hrvatske, Makedonije i  Crne Gore. Edukacijom nastoji riješiti krize koje se pojavljuju pri prijenosu tvrtki s osnivača na nasljednike, kako se ne bi ponavljali loši tradicionalni modeli – „talijanski“ model prijenosa koji podrazumijeva da će kompaniju bezuvjetno naslijediti sinovi ili kćeri, „njemački“ model koji odvaja obitelj od biznisa i „tranzicijski“ model u kojem se bezrazložno čeka, iako se čekanjem ništa ne rješava.