Humor, krimići i ljubići, a na vrhu pisci-crtači!

 

Dvoje crtača koji pišu – Dalibor Talajic i Mihaela Erceg – trenutno zauzimaju vrhove top-liste najtraženijih u Beletri: Mihaela je prva na listi beletristike romanom „Ako prođe, prođe“, a Dalibor Talajić ma top-listi publicistike ispovjednom prozom „Treptaji“. Beletristička top-lista na kraju godine je uzorna – najtraženiji su humor, krimići i ljubići, kao u svakoj uređenoj zemlji u kojoj se puno čita.

  1. Stand-up roman, humoristični triler, humorističko-avanturistički roman o prijateljstvu i briškuli, socijalna kritika u parodiji – roman Mihaele Erceg dobivao je dosad različite epitete, a na Beletrinoj top listi najtraženije beletristike pojavljuje se već drugi mjesec zaredom. Dobronamjeran humor, optimizam, vjera u prijateljstvo i plemenite namjere 28-godišnjih junaka Mirjana i Filje nepobjedivi su aduti romana „Ako prođe, prođe“, a publika pokazuje da ih je prepoznala.
  2. Cosy krimić „Ubojstvo na Mrežnici“ u prosincu je, nakon šest mjeseci, ispred noira „Štakori“, što je znak da čitatelji na mjestu radnje otkrivaju roman koji se odvija u Dugoj Resi, Karlovcu i Zagrebu. Glavna junakinja, naime, stanuje na Srebrnjaku, a inspektor razgovore s osumnjičenima vodi u zagrebačkim kafićima i restoranima. Prilikom posjeta Dugoj Resi, autorica Anđelka Kliment posjetila je lokalnu policijsku postaju, u kojoj u njezinu romanu Irma Steeg i inspektor Borna Herman započinju istragu ubojstva.
  3. Šest mjeseci „Štakori“ Jana Bolića bili su na vrhu top-liste najtraženijih i označili 2022. godinu. Rijeka je odmah prepoznala roman čija se radnja odvija u susjedstvu i u riječkim knjižarama „Štakori“ su i dalje među najprodavanijim romanima. Jan Bolic gostovao je i na riječkom sajmu knjiga VRiSak, gdje je govorio o riječkim policajcima koji su mu savjetima pomogli u pisanju romana o svijetu dilera i makroa. Riječki slučaj inspektora Johna Monroea potaknuo je zanimanje i za „Težinu stvarnosti“, roman u kojem je Jan Bolić publici predstavio inspektora Johna Monroea.
  4. Drugi roman Nataša Turkalj objavila je nedugo nakon svog prvijenca „Moja savršena nevolja“, stoga je prošao manje zapaženo, sjeni, ali pridobio je čitateljice koje vole ljubavne romane, osobito s domaćim likovima. Strast, erotika i sudbinska ljubav u drugom su romanu Nataše Turkalj začinjeni s još više napetosti i kriminalističkih elemenata, štoviše, glavna junakinja je policajka koja se zaljubljuje u nasljednika mafijaške obitelji.
  5. ‘Pitanje časti’, četrnaesti roman Kate Mitchell, na petom je mjestu i kontinuiranom prodajom pokazuje da kraljica ljubića ima svoju vjernu publiku. Kate Mitchell piše ljubiće sa svim elementima žanra, a najčešća njezina tema su suvremene okolnosti u kojima se tradicionalno odgojene djevojke trebaju izboriti za svoju sreću. U „Pitanju časti“ patrijarhalna obitelj političara u usponu želi zataškati skandal fiktivnim brakom trudne djevojke s njegovim bratom. I u ovom romanu u pozadini je ljubavna priča o zrelim odnosima, a Kate Mitchell puno pažnje posvećuje dijalozima i portretiranju likova.

 

Prema odjavama komisijske prodaje u knjižarama Školska knjiga, Hoću knjigu, V.B.Z. online bookshop & club, Knjižara Ljevak, Menart multimedijalna knjižara, ZUZI SHOP i Knjižara Tvoja knjiga Trešnjevka