Inspiracija, biznis i motivacija

Siječanjsku potražnju osvježila je postnovogodišnja rasprodaja jer je podsjetila publiku na naslove ljubavnih romana koji su proteklih godina privukli pažnju. Kod domaće žanrovske produkcije publika tek otkriva naslove čiji je rok trajanja dulji od jedne sezone.

1) Ako prođe, prođe – stand-up roman Mihaele Erceg o dva šarmantna antijunaka. Miljan i Filjo su mladići u godinama za ženidbu, koji više nego o djevojkama razmišljaju o zaradi i dok vode neugledni servis za popravak mobitela sanjaju o velikim poslovima. Izgubljena partija briškule pokreće događaje koji će na test staviti njihovo prijateljstvo… Mihaela Erceg napisala je brzi, zabavni roman o prijateljstvu i briškuli, a na promocijama je prate komičari Splicke scene.

2) Ubojstvo uglednog ugostitelja u Dugoj Resi pokreće istragu među članovima njegove obitelji u Karlovcu, Dugoj Resi i Zagrebu. Timu koji istražuje ubojstvo pridružuje se Irma Steeg, umirovljena forenzičarka koja je radila u Londonu, a u mirovini živi na zagrebačkom Srebrnjaku… Prvijenac Anđelke Kliment predstavlja podžanr krimića cosy crime, krimić koji nema nasilja i automobilske jurnjave, već se bavi istragom, razgovorima i psihološkom karakterizacijom. Anđelka Kliment priprema drugi roman o istragama Irme Steeg.

3) Inspektor John Monroe je stigao u Rijeku i odlučio napraviti reda u riječkom podzemlju, suprotstaviti se korupciji, dilerima i svodnicima. Krimić Jana Bolića izbliza prikazuje nasilje, besperspektivne u velikom lučkom gradu,  narkomane koji gube kontrolu i korumpirane policajce. Štakori su na top listi najtraženijih od izlaska u svibnju i Jan Bolić je jedini autor koji ima naslove na obje Beletrine top liste – beletristike i publicistike.

4) „Zagrljaj u koji pripadam“ jedan je od ljubića koji je privukao pažnju nakon izlaska u 2018. godini, a od tada se povremeno pojavljuje na top-listama, što pokazuje da neprestano privlači pažnju publike. Siječanjska rasprodaja bila je prilika za nabavku „Zagrljaja…“ po povoljnijoj cijeni. Glavna junakinja je mlada Alina koja se osamostaljuje i otvara cvjećarnicu. Kad dobije ponudu za snimanje za poznati časopis, na snimanju upoznaje fotografa koji će joj promijeniti život…

5) „Kornelija broji oblake“ također se iznenada pojavljuje na top-listi, iako je od objavljivanja prošlo gotovo tri godine. „Kornelija…“ je  prvi ljubić Stjepa Martinovića, kojeg je Igor Mandić proglasio našim najromantičnijm piscem nakon romana „Podne u Perastu“. Osebujan stilist, erudit, vrlo sugestivan u opisima hedonističkih scena i prirodnih ljepota, Stjepo Martinović u svojim romanima održava standard za svoju p