Inspiracija, biznis i motivacija

Potražnja publicistike i priručnika ovoga siječnja nije se strmoglavila u siječnju, iako u nakladništvu nakon Nove godine tradicionalno nastupa najsušniji mjesec.

1) Četvrta knjiga Puta boginje Terra Magica najtraženiji je siječanjski publicistički naslov. Daniela Uzelac u četvrtoj knjizi serijala o ženskoj samosvijesti podsjeća na drevnu kulturu u kojoj se štovala žena, a kontrast između matrijarhata i današnjih odnosa ironizira vicevima u kojima muškarac naglašava svoju dominaciju. Teritorij na kojem se susreću mistične silnice nekadašnje visoke kulture i današnjeg površnog konzumerističkog društva kojim vladaju muškarci upravo je Balkan, mistična zemlja na kojoj postoje tragovi nekadašnjeg sjaja.

2) Život koji želiš živjeti vratio se na top-listu i na drugom je mjestu najtraženijih. Knjiga Jana Bolića postala je mnogima izvor ohrabrenja i podrška za potragu za nadahnućem i zahvalnošću za svaki dan. Mladi pisac koji piše jednim prstom napisao je knjigu objavljujući motivirajuće postove na fejsu i svojom filozofijom suočavanja sa životnim okolnostima mnogima je postao uzor za odnos prema životu i životnim nedaćama. Jan Bolić oporavlja se od preboljene korone i priprema novu motivirajuću knjigu.

3) Jesenski hit „Treptaji“, nastavak „Mosta ponad burne rijeke“, na trećem je mjestu najtraženijih. „Treptaji“ prate odrastanje dvoje djece – dječaka koji zahvaljujući dosljednim tretmanima i terapiji izlazi iz autističnog spektra i djevojčicu koja zadivljuje roditelje svojom samostalnošću i pruža podršku bratu. Krajem siječnja održana je promocija na kojoj je Dalibor Talajić zahvalio stručnom timu i publici na podršci te pročitao dva odlomka iz knjige – jedan posvećen glavnom junaku, a drugi o glavnoj junakinji dnevnika dvaju odrastanja.

4) „Prodajni mindset“ koji ne silazi s top-liste ni u prosincu ni u siječnju podsjeća da poslovna scena ne odmara i da se izborom literature priprema za poslovnu 2023. Prodaja kao rješenje nova je paradigma prodaje koju proklamira Vedran Sorić. Knjiga „Prodajni mindset“ dio je multimedijskog projekta koji čine istoimeni podcast  i konferencija koja postaje obavezno mjesto susreta mladih, prodornih poslovnih ljudi iz regije. Za 2023. godinu autor Vedran Sorić priprema drugo izdanje i prijevod na engleski.

5) „Kako voditi sebe i druge“ priručnik je koji unatoč natprosječnoj cijeni i broju stranica u potražnji održava korak s knjigama za širu publiku. Priručnik Mirte Fraismann Čobanov o emocionalnoj inteligenciji u poslu namijenjen je višem i srednjem menadžmentu te poslovnim školama, a otkako je objavljen u prosincu 2020. potvrđuje koliko koristan i dobrodošao na našoj poslovnoj sceni.