„Krvavi most“ očekivano prvi, „Teška ljeta“ osvježavajuće iznenađenje

 

Mnogo se toga promijenilo od prethodne top-liste formirane prije održavanja festivala „Dvotočka“ krajem svibnja. U međuvremenu, objavljena su dva noviteta koja su gotovo istodobno zauzela prva mjesta među najtraženijima, no razlozi za prva mjesta ljestvice za ta dva naslova su sasvim različiti. 1) Cosy krimić Anđelke Kliment “Ubojstva na Krvavom mostu“ očekivano se našao na vrhu top-liste, jer je teren za njega pripremio autoričin prvijenac 3) „Ubojstvo na Mrežnici“, koji je publika srdačno dočekala i sa zanimanjem prati istrage novog detektivskog para hrvatske literarne scene, forenzičarke Irme Steeg i inspektora Borne Hermana. Formula o objavljivanju novog romana u razmaku od godinu dana pokazala se opet pobjedničkom jer je novi roman osvježio potražnju za prethodnikom. No, iznenađenje je 2) biografski roman Božice Jelušić „Teška ljeta“, koji je trebao biti longseller za izbirljivu publiku i ne približavati se top-listi na kojoj su ljubići i krimići. Publika je, međutim, s povjerenjem posegnula za jedinstvenim biografskim djelom velike književnice, kakvo se ne pojavljuje često i „Teška ljeta“ našla su se na visokom drugom mjestu najtraženijih. 4) Na četvrtom mjestu su „Štakori“ Jana Bolića, krimić o riječkom podzemlju, koji ne silazi s top-liste od objavljivanja u svibnju 2022., kada je u Rijeku iz New Yorka inspektor John Monroe, kojeg smo upoznali u Janovu prvijencu „Težina stvarnosti“. 5) Na petom je mjestu i ovaj put Nataša Turkalj, sa svojim drugim romanom. Dok je njezin prvijenac „Moja savršena nevolja“ akcijski ljubić koji povezuje Zagreb i Split, drugi roman „Moć žene“ vodi glavnu junakinju na egzotično ljetovanje na Mauricijus, a zatim na Siciliju.

  1. Anđelka Kliment: Ubojstva na Krvavom mostu

Sličnost sa Zagorkinim naslovom „Tajna Krvavog mosta“ nije slučajna – kao čuvarica tajni Gornjeg grada i Kaptola, Zagorka je autorici Anđelki Kliment bila inspiracija za drugi roman o istragama forenzičarke Irme Steeg i inspektora Borne Hermana. Ovaj put, istražuju se dva ubojstva u razmaku od pedeset godina, a kao i u prvijencu „Ubojstvo na Mrežnici“, drugi roman također je u podžanru cosy crime i ocrtava aktualnu sliku društva koje se teško oporavlja od ratnih trauma, ali omogućuje rast i održavanje građanskih rituala.

  1. Božica Jelušić: Teška ljeta

U biografskom romanu-eseju Božica Jelušić prikazala je djetinjstvo i formativne godine u provinciji te zagrebačku književnu scenu sedamdesetih i osamdesetih godina kojoj je pripadala iako nije živjela u Zagrebu. Književni velikani, putovanja, prijateljstva i utočišta, životne pouke i nenadmašan, zreli spisateljski stil koji u svakoj rečenici obuhvaća sve – roman „Teška ljeta“ namijenjen je iskusnoj publici čija će očekivanja ispuniti, ali i mladim ljubiteljima hrvatske književnosti čija će očekivanja podići na višu razinu.

  1. Anđelka Kliment: Ubojstvo na Mrežnici

Cosy krimić reproducira društvene vrijednosti baveći se ritualima građanskog života čiju rutinu narušava zločin, a najpoznatija predstavnica tog podžanra krimića je Agatha Christie, koja je opisivala ubojstva u visokom britanskom društvu. Anđelka Kliment uvela je cosy crime na hrvatsko tržište i u hrvatski jezik i vrlo brzo osvojila publiku. Prvijenac „Ubojstvo na Mrežnici“ objavljen je u dva izdanja koja su vrlo brzo slijedila jedno za drugim.

  1. Jan Bolic: Štakori

Dok cosy crime opisuje društvo kakvo bi trebalo biti, noir krimići bave se podzemljem i mračnom stranom kojoj se suprotstavljaju policajci u službi zakona. Jan Bolić piše noir krimiće po uzoru na Joa Nesboa, s mnogo akcije, nasilja i grubosti, ali i sa socijalnom porukom o najslabijima u društvu, na čiju stranu staje čitatelj suočen s bahatošću svemoćnih negativaca. U romanu „Štakori“ Jan Bolić je doveo inspektora Johna Monroea iz New Yorka u Rijeku, gdje se ispostavilo da je Monroe kao dijete ljeta provodio na riječkoj rivijeri. Johna Monroea Jan je predstavio u svom prvijencu „Težina stvarnosti“, a tada je publika upoznala Johnovu djevojku Liz i psića Maxa.

  1. Nataša Turkalj. Moć žene

Ljubić-krimić o policajki koja nakon burnouta kreće na odmor s prijateljicom i pronalazi ljubav i novi životni put koji je vodi s druge strane zakona. Nataša Turkalj ima brzi energični stil i neograničenu maštu kojom vodi svoje junakinje na ljetovanja iz snova, egzotične otoke, na jahte s bazenima i jastozima za večeru. Očekivana na neočekivan način, kombinacija krimića i ljubića, uz ružičastu erotiku, svježa je i u duhu vremena stoga je brzo našla svoju publiku koja traži istodobno i ljubav i avanturu. Ljubav na kraju pobjeđuje sve, čak i davno rivalstvo dviju mafijaških obitelji.

 

Prema odjavama knjižara Školska knjiga, Hoću knjigu, V.B.Z. online bookshop & club, Knjižara Ljevak, Knjižara Tvoja knjiga Trešnjevka, Menart multimedijalna knjižara