Domaći krimići traženiji od ljubića

Domaći krimići i ljubići vratili su se u knjižare, a trenutno dominiraju krimići, iako je veljača tradicionalno mjesec zaljubljenih, pokazuje top-lista najtraženijih. Ljubići su privremeno potisnuti, dok krimići pokazuju cijeli spektar pristupa – od cosy krimića u elegantnoj urbanoj scenografiji, preko žestokih krimića iz podzemlja u skandinavskom stilu, do humorističkih, autentičnih mediteranskih stand-up krimića.

1. Mihaela Erceg: Ako prođe, prođe

Roman u stand-up formi o prijateljstvu, briškuli, Splitu i mafiji, prvijenac karikaturistice, stripašice i magistre animacije Mihaele Erce,. Miljan i Filjo su dva 28-godišnjaka koji vode servis za popravak mobitela i sanjaju o velikim poslovima. No, dok poslovi ne krenu igraju briškulu, sve dok ne nalete na solinsku mafiju koja ne oprašta kartaški dug. Mihaela Erceg nakon svjetske promocije na Spinutu i splitske u Knjižnici Marka Marulića, promovira svoj prvijenac i u Zagrebu.

2. Jan Bolić: Štakori

Drugi krimić Jana Bolića, u kojem inspektor John Monroe stiže u Rijeku i suprotstavlja se korupciji, dilerima i makroima. Napušteni industrijski pogoni, mračni kontejnerski terminal, riječki Mrtvi kanal koji opravdava svoje ime, scene nasilja i grubosti prema ženama, automobilske jurnjave i pucnjava, ali i vrline policajaca koji se bore za pravdu – sve su to elementi krimića mladog pisca koji piše jednim prstom, a publiku je osvojio svojom dosjetljivošću i borbenošću.

3. Anđelka Kliment: Ubojstvo na Mrežnici

Cosy krimić bez nasilja, krvi i akcijskih scena je prvijenac Anđelke Kliment, profesorice engleskog jezika koja je počela pisati u mirovini.  Ubojstvo uglednog ugostitelja u Dugoj Resi pokreće istragu među članovima njegove obitelji u Karlovcu, Dugoj Resi i Zagrebu. U istragu se uključuje Irma Steeg, umirovljena forenzičarka koja je radila u Londonu, a u mirovini živi na zagrebačkom Srebrnjaku… Anđelka Kliment upravo objavljuje i drugi roman o istragama Irme Steeg i inspektora Borne Hermana pod naslovom „Ubojstva na Krvavom mostu“, posvećen Zagorki.

4. Petar Pismestrović: Lukine žene

Roman o životu jedne žene i njezinim ljubavima – jedan suprug dao joj je slobodu svojim odlaskom, a drugi svojom zrelošću i poštovanjem. Koraljka je bila slobodna istraživati ljubav, sve do neobične želje svog drugog supruga da nazove četiri žene njegova života koje nikada nije upoznala. Koraljka se pita što je zapravo znala o životu svoga  muža i je li njezin brak bez djece bio samo laž. Prvi objavljeni roman svjetski poznatog karikaturista Petra Pismestrovića, koji se pisanjem odmara od crtanja.

5. Kate Mitchell: Pitanje časti

Još jedan ljubić na top-listi u mjesecu Dana zaljubljenih. „Pitanje časti“ četrnaesti je roman Kate Mitchell koja se bavi tradicionalnim odnosima u sukobu s promjenama koje nosi suvremeni način života. Obiteljske veze su patrijarhalne i čvrste, ali dolaze novi običaji i naraštaji koji trže zaštitu tradicije, ali istodobno žele živjeti slobodu koju donose promjene. Kad mlada Katarina ostane u drugom stanju, njezin bahati ljubavnik predlaže svom bratu da je oženi kako bi dijete ostalo u obitelji. Majka obojice uzima djevojku pod zaštitu, svjesna djevojčine ranjivosti.