„Ljubavna pjesma“ je hit, a slijede je „Krvavi most“ i „Teška ljeta“

Kao što su Oliverovi hitovi sa splitskih festivala zauzimali vrhove ljetnih top-lista, tako je i knjiga o ljubavi s refrenima koje je pjevao Oliver Dragojević najtraženija otkako se početkom lipnja pojavila u knjižarama. Oliverovi refreni upleteni su u roman o mladiću koji gubi, a zatim opet traži i pronalazi ljubav boreći se za afirmaciju u bijelom svijetu, ali s Dalmacijom u srcu. (2) Slijedi cosy krimić Anđelke Kliment “Ubojstva na Krvavom mostu“, druga knjiga o forenzičarki Irmi Steeg i inspektoru Borni Hermanu, novom detektivskom paru hrvatske književnosti. (3) „Teška ljeta“, biografski roman Božice Jelušić i dalje je među najtraženijima u knjižarama, a potražnju je pojačana i B listom otkupa za knjižnice. (4) Prvi roman Anđelke Kliment, „Ubojstvo na Mrežnici“ na četvrtom je mjestu, od objavljivanja u proljeće prošle godine, kada je kao prvi cosy krimić na hrvatskom jeziku osvojio publiku (5) Krimić Jana Bolića s mjestom radnje u Rijeci na petom je mjestu, a s top-liste ne silazi od izlaska u svibnju prošle godine. Jan Bolić najavio je novu knjigu ispovjedne proze, koja je upravo u tisku.

  1. Ante Jeličić-Beleca: Ljubavna pjesma

Velike promocije u Zagrebu, Splitu i u Hvaru, snažan publicitet u medijima koji su bilježili slavne koji su došli po posvetu autora Ante Jeličića Belece, uz jaku distribuciju romana, prvenstveno u knjižarama na obali, a onda i na kontinentu – sve je to pridonijelo da roman Ante Jeličića Belece postane visoko najtraženiji u lipnju u knjižarama Školske knjige, Hoću knjigu i VBZ-a. „Ljubavna pjesma“ roman o ljubavi namijenjen mladima, koji prihvaćaju izazove globalizacije i s lakoćom se sporazumijevaju na engleskom, ali i svjesni su svoje vezanosti za zavičaj i svog mekog srca.

  1. Anđelka Kliment: Ubojstva na Krvavom mostu

Sličnost sa Zagorkinim naslovom „Tajna Krvavog mosta“ nije slučajna – kao čuvarica tajni Gornjeg grada i Kaptola, Zagorka je autorici Anđelki Kliment bila inspiracija za drugi roman o istragama forenzičarke Irme Steeg i inspektora Borne Hermana. Ovaj put, istražuju se dva ubojstva u razmaku od pedeset godina, a kao i u prvijencu „Ubojstvo na Mrežnici“, drugi roman također je u podžanru cosy crime i ocrtava aktualnu sliku društva koje se teško oporavlja od ratnih trauma, ali omogućuje rast i održavanje građanskih rituala.

  1. Božica Jelušić: Teška ljeta

U biografskom romanu-eseju Božica Jelušić prikazala je djetinjstvo i formativne godine u provinciji te zagrebačku književnu scenu sedamdesetih i osamdesetih godina kojoj je pripadala iako nije živjela u Zagrebu. Književni velikani, putovanja, prijateljstva i utočišta, životne pouke i nenadmašan, zreli spisateljski stil koji u svakoj rečenici obuhvaća sve – roman „Teška ljeta“ namijenjen je iskusnoj publici čija će očekivanja ispuniti, ali i mladim ljubiteljima hrvatske književnosti čija će očekivanja podići na višu razinu.

  1. Anđelka Kliment: Ubojstvo na Mrežnici

Cosy krimić reproducira društvene vrijednosti baveći se ritualima građanskog života čiju rutinu narušava zločin, a najpoznatija predstavnica tog podžanra krimića je Agatha Christie, koja je opisivala ubojstva u visokom britanskom društvu. Anđelka Kliment uvela je cosy crime na hrvatsko tržište i u hrvatski jezik i vrlo brzo osvojila publiku. Prvijenac „Ubojstvo na Mrežnici“ objavljen je u dva izdanja koja su vrlo brzo slijedila jedno za drugim.

  1. Jan Bolic: Štakori

Dok cosy crime opisuje društvo kakvo bi trebalo biti, noir krimići bave se podzemljem i mračnom stranom kojoj se suprotstavljaju policajci u službi zakona. Jan Bolić piše noir krimiće po uzoru na Joa Nesboa, s mnogo akcije, nasilja i grubosti, ali i sa socijalnom porukom o najslabijima u društvu, na čiju stranu staje čitatelj suočen s bahatošću svemoćnih negativaca. U romanu „Štakori“ Jan Bolić je doveo inspektora Johna Monroea iz New Yorka u Rijeku, gdje se ispostavilo da je Monroe kao dijete ljeta provodio na riječkoj rivijeri. Johna Monroea Jan je predstavio u svom prvijencu „Težina stvarnosti“, a tada je publika upoznala Johnovu djevojku Liz i psića Maxa.

 

Prema odjavama knjižara Školska knjiga, Hoću knjigu, V.B.Z. online bookshop & club, Knjižara Ljevak, Knjižara Tvoja knjiga Trešnjevka, Menart multimedijalna knjižara