18. listopad 2022.

Čitaju li muškarci knjige o ženama, zanimaju li ih ženske sudbine, ženski osjećaji, životne odluke žena i svakodnevnica – to se pitanje nametnulo u raspravi o zbirci pripovijedaka „Obična žena“ Hane Konsa na promociji u prepunoj Knjižnici Marka Marulića, u kojoj je publika srdačno dočekala splitsku spisateljicu i njezinu prvu knjigu. Muškarci su bili u manjini, ali bilo je očito njihovo negodovanje što su prezenterice naglasile kako je „Obična žena“ knjiga namijenjena ženama. „Običnu ženu“ su, uz autoricu Hanu Konsa, predstavile urednica Tanja Radmilo, glumica Vanda Boban Jurišić, a razgovor je moderirala Sandra Pocrnić Mlakar.

„Obična žena“ zbirka je od sedam pripovijedaka o sedam žena u svakom od desetljeća od dvadesetih do osamdesetih godina, a knjigu autorica naziva ženskom tugaljkom, jer podsjeća da nitko nije usamljen u svojoj nevolji, boli i nemoći. Krize koje je opisala Hana Konsa drugačije su od onih stereotipa koje vladaju u medijima – „obične žene“ Hane Konsa bore se za svoje izbore, svoju djecu, ljubav svojih roditelja ili za svoju slobodu. Tanja Radmilo je kao urednica knjige napomenula da je bila objektivna prema svim pričama jer se u svakoj od njih može prepoznati neka žena. – svaka žena je hodala s kretenom, možda i s više njih, svaka žena ima svoje borbe i svaka žena stari, rekla je Tanja Radmilo. Vanda Boban Jurišić, glumica Gradskog kazališta mladih Split, istaknula je zanimljivost ženskih likova i izraženu dramaturgiju priča koje bi se mogle adaptirati za kazališnu izvedbu.

Na promociji se rasprava proširila na afirmiranje ženskog pisma posljednjih godina, nakon dugogodišnje dominacije muškaraca u književnosti, što je Tanja Radmilo komentirala podacima o Nobelovoj nagradi za književnost koja je od 1966. do 1996. dodjeljivana muškarcima. Hrvatske književne nagrade također većinom se dodjeljuju muškarcima, napomenula je Tanja Radmilo.

Dojmljivu naslovnicu „Obične žene“ ilustrirao je Hrvoje Marko Peruzović, a motiv je transparentna žena, što je bilo odlučujuće pri izboru, rekla je Hana Konsa. Zbirka „Obična žena“ objavljena je uz potporu Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, a Hana Konsa na promociji je zahvalila sponzorima i donatorima.