27. svibanj 2022.

Panele o žanrovima moderirale su Sanja Tatalović (ljubići), Olga Vujović (krimići i spekulativna fikcija) i Sandra Pocrnić Mlakar (priručnici i okrugli stol o žanrovima na literarnoj sceni). Fotografije su snimili Nikola Šolić i članovi Zavičajnog društva Virovitičana u Zagrebu, u čijem je prostoru održan festival.

 

Zavičajno društvo Virovitičana u Zagrebu, suorganizator

Djeluje od sredine sedamdesetih godina, a kao udruga osnovano je 1999. godine. Sveučilišni profesor prof. dr. vladimir Kolesarić obavljao je funkciju predsjednik Društva, dopredsjednik je bio Mirko Kovačević, književnik, glumac, pjesnik i animator kulture. Ranih dvijetisućitih Društvo Virovitičana sastajalo se u prostorijama Ine u Gajevoj ulici u Zagrebu, zatim u Hrvatskom saboru kulture te u prostorijama Mjesne zajednice u Ulici kneza Borne, da bi početkom 2022. godine od Grada Zagreba na natječaju dobilo na korištenje prostor u Ilici. Od 2019. godine predsjednik Zavičajnog društva Virovitičana u Zagrebu je Neven Petrović i na adresi Ilica 43 Društvo se okuplja svake treće srijede u mjesecu oko kulturnih događanja vezanih uz Viroviticu i Zagreb.

 

Nikola Šolić, fotoreporter

Studirao je na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu, a od 1983. radio je na Radiju 101 kao radio-reporter i urednik. Od 1985. bio je novinar, fotoreporter i urednik u tada najtiražnijim novinama, tjednicima i magazinima bivše Jugoslavije (Večernji list, Danas, Start, Vjesnik, Teleks, Vreme). Od 1992. do 2012. radio je za Reuters i svojim fotoaparatom bilježio najznačajnije trenutke hrvatske i svjetske povijesti. Član je ULUPUH-a od 2017. godine i dobitnik više hrvatskih i svjetskih nagrada za fotografiju.

 

Olga Vujović, moderatorica

Na Sveučilištu u Zagrebu završila je raznorodne studije: teorijsku fiziku (PMF), povijest umjetnosti i komparativnu književnost (FF) i novinarstvo (jednogodišnji poslije diplomski studij na FPN). Novinarstvom se počela baviti na Radiju 101, da bi nastavila povremeno surađivati u časopisima i novinama: „Priroda“, „Školske novine, „Vjesnik“ i „Večernji list“. Najdugotrajnije novinarsko djelovanje vezano je uz zagrebački lokalni radio, Radio Sljeme (od 1986.), a surađivala je i na Prvom i Trećem programu radio Zagreba (kasnije Hrvatskog radija) gdje se bavi zagrebačkom i hrvatskom kulturom, ali i onom izvan državnih granica (najave, intervjui, razgovori, osvrti, kritike, reportaže). Od 2016. piše za portale: kritikaz.com (kazališne kritike), wish.hr (putopisne reportaže, kazališne kritike, recenzije izložbi, knjiga, i filmova), fama.com.hr (najave, osvrti) i virovitica.net (kazališne kritike, recenzije knjiga).

 

Sanja Tatalović, moderatorica

Završila je studij povijesti i informatologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. S više od 20 godina iskustva u svijetu osobnog razvitka, edukacija I individualnih savjetovanja Sanja Tatalović istaknula se kao terapeut, ali i autor nekoliko uspješnih i učinkovitih programa koji redom imaju zajedničku agendu – usmjeriti pojedinca u kormilarenju kroz život.

Instruktorica je antistresnih programa, obučava terapeute u radu s klijentima, radi tretmane zvukom, radionice disanja i joge. Urednica i voditeljica je televizijske emisije, surađuje s terapeutima, psiholozima i edukatorima različitih usmjerenja.

 

Sandra Pocrnić Mlakar, organizratorica

Diplomirala je psihologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i studirala novinarstvo na Fakultetu političkih nauka. Od godine 2016. u vlastitoj nakladničkoj kući Beletra objavljuje priručnike i žanrovsku literaturu hrvatskih pisaca i bavi se brendiranjem autora. U svom radu primjenjuje principe biblioterapije i bavi se cjeloživotnim obrazovanjem široke publike.

U medijima radi od 1986. godine u Večernjem listu i Vjesniku, a godine 1992. prelazi u privatni sektor i do 1997. radi u redakcijama „Beatta“, „Svijet“ i „Panorama“. Od 1997. do 2007. radi je u uredništvima revija „Moja tajna“, „Moja sudbina“ i „Doktor u kući“ te surađuje u tjedniku „Lider“. Od 2007. do 2016. godine kao urednica u nakladničkoj kući Profil objavljuje žanrovsku literaturu i publicistiku hrvatskih i stranih autora. Godine 2007. objavila je knjigu svojih zavičajnih kolumni „Virovitičanka u Zagrebu – putokaz za mlade“.