Zagreb, 11. rujna 2021.

Ipak sam prije svega karikaturist, rekao je Petar Pismestrović na promociji svog romana „Lukine žene“ kada je Veljko Krulčić, novinar i teoretičar medija, filma i stripa ustvrdio kako Pismestrović fascinira svojim renesansnim talentom. Govoreći o Pismestrovićevim karikaturama Veljko Krulčić prisjetio se redakcija u kojima je radio s Pismestrovićem i naklada u kojima su se tada objavljivale novine – prva knjiga karikatura Petra Pismestrovića tiskana je u 5000 primjeraka, a tadašnji TOP (Tjednik odabranih priloga) izlazio je u nakladama od 150.000 primjeraka. Krulčić je na promociju simbolično donio prvu Pismestrovićevu knjigu karikatura i zamolio ga potpis, koji je, kako je rekao, čekao trideset godina!

Pismestrović je pravi nasljednik Ice Voljevice i Ota Reisingera, iako nije nastavio raditi u Vjesnikovim izdanjima, a njegova svjetska karijera to dokazuje, rekao je Veljko Krulčić i zapazio biografski podatak da je Pismestrović svoju karijeru karikaturista započeo kao dvadesetogodišnjak – prije gotovo punih pedeset godina!

I nakon pedeset godina karijere Pismestrović se u svom prvom romanu pojavljuje svjež, mladenačkog duha, raspoložen i energičan, rekla je urednica romana Sandra Pocrnić Mlakar. Glavni lik romana „Lukine žene“ je galeristica Koraljka koja ostaje bez životnog oslonca i preispituje svoj život. Koraljkina sudbina već je izazvala polemike o ženskim izborima i mogućnostima koje su ženama na raspolaganju u današnjem društvu. Dok je u romanu Luka proživio tri života, o čemu svjedoči njegova zatajena prošlost, Koraljka je razvila identitet nesigurne žene koja se ne može suočiti sa svojim izborima, primijetila je jedna od prvih čitateljica romana Zorica Andrea Giacometi.

Govoreći o svom romanu „Lukine žene“ Petar Pismestrović izjavio je kako mu nije bilo teško uvući se u psihologiju ženskog lika, jer je od djetinjstva okružen ženama, a sa suprugom ne prestaje razgovarati o svojim likovima. Dodao je da piše bez plana i prikazuje život, a pisanje ga odmara od crtanja. Dosad je napisao šest romana, od kojih je prvi objavljeni roman “Lukine žene”.

U Knjižnicu i čitaonicu Bogdana Ogrizovića Petra Pismestrovića došli su pozdraviti novinari, glumci i umjetnici s kojima je radio i portretirao ih, a promociju je pratila i redakcija enigmatskog časopisa „Kvizorama“, u kojem Petar Pismestrović već desetljećima objavljuje svoje karikature.


Fotografije: Nikola Šolić