Dočekala me je puna dvorana protivnika, primijetio je zadovoljno Bogdan Božinović na predstavljanju knjige „Iskre na šahovnici“. Među brojnim posjetiteljima u Knjižnici Bogdana Ogrizovića autor je, naime, prepoznao mnoge svoje protivnike u šahovskim mečevima. Zanimanje šahista za Božinovićevu knjigu nije neobično, jer se knjige komentiranih partija kod nas rijetko objavljuju. K tome „Iskre na šahovnici“ jedinstvena je knjiga budući da prvi put svoje komentirane partije objavljuje šahist s majstorskom titulom, poput Božinovića, jer su među šahistima rijetki tako vješti pisci – zapazio je Srđan Šale, međunarodni majstor koji je otvorio predstavljanje knjige. Bogdan Božinović je, naime, svestrani talent. Osim što je šahovski majstor – koji je osvojio Svjetsko prvenstvo s hrvatskom reprezentacijom gluhih, a sa šahovskim klubom gluhih “Silent” osvojio je klupsko prvenstvo Europe triput zaredom – ujedno je pisac i pjesnik, štoviše kantautor, koji je sa svojim šansonama nastupao i na festivalima.

Velemajstor Darko Anić ustvrdio je kako je Bogdan Božinović višestruko sretan čovjek, citirajući u pogovoru dr. Siegberta Tarrascha: „Šah, upravo kao glazba ili kao ljubav, ima moć učiniti čovjeka sretnim.“ Darko Anić u zbirci „Iskre na šahovnici“ zapazio je suptilnu analizu šahovske borbe, isprepletenu finim prikazima ljudske psihe i burnih, snažnih emocija. Iskre na šahovnici o kojima govori Božinović su ideje, rekao je velemajstor Anić i dodao da je šah i primijenjena psihologija jer se u šahovskoj partiji dva protivnika dobro upoznaju.

Bogdan Božinović u svojoj je knjizi komentiranih izabranih partija u kratkom uvodu predstavio svoje protivnike, a zatim i šahovsku partiju, čiji su ključni potezi ilustrirani i prikazani na šahovskim pločama. Predstavljanje knjige također je bilo prilika za demonstraciju šahovske domišljatosti, pa je na Božinović na ploči prikazao potez koji je, komentirajući njegovu partiju, pokazao bivšem svjetskom prvaku Mihailu Talju, na što je Talj uzviknuo – „Pa tko je ovdje Talj, ja ili vi!“

Budući da je šah, kao glazba, razlog za sreću, promocija je završena violinističkim duetom u sastavu Marina Podvalej i Val Bakrač, uz pratnju klavijaturistice Stelle Grgurić.

Na premijeri knjige „Iskre na šahovnici“, šahisti su se predstavili kao duhoviti i šarmantni entuzijasti, široke naobrazbe, živo zainteresirani za nove izazove u šahu. Srđan Šale pobrinuo se da se vijest o promociji Božinovićeve knjige objavi na čitanim šahovskim portalima, pa su „Iskre na šahovnici“ pozdravljene srdačnim pljeskom i vrlo brzo rasprodane u količini koja se inače rijetko postiže na promocijama knjiga.