3. prosinac 2021.

Nekad virovitička gimnazijalka, danas ugledna književnica Božica Jelušić stigla jes pregrštom darova za Virovitičane na obilježavanje svoje jubilarne godine koje su organizirali virovitički Ogranak Matice hrvatske i Gradska knjižnica Virovitica. U jubilarnoj godini, u kojoj obilježava 70 godina života i 50 godina rada, Božica Jelušić objavila je ukupno sedam knjiga. Jedna od njih još je u tisku, a upravo otisnutu rukopisnu knjigu „Zagreb u versima i kipecima“,s fotografijama Nikole Šolića, premijerno je predstavila u gradu pod čijim je stablima, prisjetila se,pisala svoje prve pjesme.

Kako je rekla Božica Jelušić, pjesme iz knjige „Zagreb u versima i kipecima“ većinom su nastale u stanu njezine prijateljice Đurđe Sučević Fruk, na petom katu zgrade na Cvjetnom trgu, u kojem je boravila za posjeta Zagrebu. O velikom Zagrebu pisala je iz svoje perspektive studentice iz provincije koja poznaje i respektira zagrebačku kulturu i povijest.

Rukom pisane verse Božice Jelušić u knjizi prate kipeci nagrađivanog fotografa Nikole Šolića, fotografije koje naoriginalan način prikazujuzagrebačke vedute, ali i mjesta poznata samo Zagrepčanima. Kako je u virovitičkoj knjižnici rekao Nikola Šolić, danas se teško mogu razlikovati fotografije snimljene profesionalnim fotoaparatom i iPhoneom, ali bitnije je oko autora koje će znati snimiti umjetničko djelo. Kako je rekao Šolić, među tridesetak njegovih fotografija u knjizi „Zagreb u versima i kipecima“ također je nekoliko snimljenih iPhoneom.

Kako je u recenziji primijetila Marina Mađarević, u „Versima i kipecima“ je„intimna poezija kojom vladaju svjetla, zatim zima, jesen, večer, zagasite boje, gotički duh, tišina, a ponajprije sjeta okupana dubokim promišljanjima“.Mađarević zapaža također kako je „Zagreb u versima“ ipjesnička posveta pjesnicima koji su ostavili svoj trag u povijesti Zagreba – Ujeviću, Matošu, Cesariću, Šimiću te Šenoi, „sinu sladopeka“.

Knjigu „Zagreb u versima i kipecima“ objavljena je uz potporu Grada Zagreba, pa je time i Zagreb dao doprinos obilježavanju jubileja 70/50 ugledne književnice.

Od ostalih pet dosad objavljenih knjiga Božice Jelušić u jubilarnoj godini tri su objavljene u nakladi Tonimir iz Varaždinskih Toplica – „Vrata vrta“, knjiga štokavske poezije, „Gda smo išli“, knjiga kajkavske poezije te knjiga priča „Zvjezdane jagode“, od kojih su nekeobjavljene u časopisima. Slikovnica „Pjesko, pješčani dječak“ o Đurđevačkim pijescima objavljena je u Đurđevcu i prevedena na njemački. Knjigu eseja „Kajogledi, vnebogledi“ objavio je koprivnički Ogranak Društva književnika u Koprivnici, a njome je književnica osvojila Nagradu Zvane Črnja za najbolju hrvatsku knjigu eseja, koju svake godine dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika i njegov istarski ogranak.

Sedma knjiga koja izlazi u jubilarnoj godini bit će biografska knjiga „Mojih 70/50“, koju će objaviti Podravski zbornik iz Koprivnice, čija je dugogodišnja suradnica.

Među esejima u nagrađenoj knjizi „Kajogledi, vnebogledi“ i dvije su recenzije zbirki poezije virovitičke pjesnikinje Natalije Bajer, koja svečanost upotpunila čitanjem pjesama Božice Jelušić na kajkavskom.

Svojom najvećom nagradom u jubilarnoj godini, kako je rekla književnica, smatra proglašenje prirodnog rezervata Drava i odustajanje od gradnje hidroelektrane na Dravi, za što se borila od početka sedamdesetih godina, kada je u Đurđevcu osnovala prvo ekološko društvo u sjevernoj Hrvatskoj.

Mjesto koje ujedinjuje ljubav prema prirodi i ljubav prema umjetnosti velike književnice njezin je Dvor Barnagor, imanje s kurijom na brežuljku u mjestu Čepelovac iznad Đurđevca, koje je književnica pretvorila u jedinstveno sastajalište za umjetnike, pisce i likovne kolonije i posjete đačkih ekskurzija. Književnica je ovom prilikom Virovitičane pozvala u posjet umjetničkom izletištu riječima: – Dođite, dišite!

Središnju proslavu jubileja 50/70 priredit će Grad Đurđevac na rođendan književnice 17. prosinca, kada će biti izložena sva izdanja u jubilarnoj godini i četrdeset originalnih,rukom pisanihbilježnicakoje je književnica ispunila pjesmama i crtežima.


Piše: Sandra Pocrnić Mlakar
Snimio: Nikola Šolić