Pisci iz Pakraca, Dugog Sela, Rijeke i Zagreba

Krimići su posljednjih godina dominantan žanr, tako da je čak zapažen pokret „novi hrvatski krimić“, a na Dvotočki se ove godine predstavilo čak pet autora, različitih stilova i pristupa. Jan Bolić svojim je dolaskom dokazao da „Dvotočka“ okuplja relevantne pisce žanrova, a predstavio je „Štakore“, svoj drugi krimić u kojem mu je uzor Jo Nesbo. Jan Bolić priprema novi priručnik, procijenio je da je kraj svibnja, kada je „Dvotočka“ održana, prerano za otkrivanje naslova priručnika koji izlazi u srpnju.

Mislav Gleich piše duhovite, brze krimiće za mlade i odrasle, a smješta ih najčešće u SAD, pa je Colorado mjesto radnje i njegova romana „Velika Nevolja oca Dickersona“. Gleich nije nimalo sentimentalan prema svojim likovima, a još je jedna njegova posebnost u tome što ga zanimaju likovi svećenika i rado ih istražuje, zapazila je moderatorica Olga Vujović. Gleicha objavljuje Despot Infinitus.

Daniel Špelić piše krimiće i horore doslovno iz susjedstva jer je nekoliko romana smjestio u Pakrac u kojem živi, a zatim je izmislio fiktivni Trenkovac kako ne bi strašio sugrađane. Na Dvotočki je predstavio svoj roman Uljezi, koji je adaptiran i kao radio-drama.

Anđelka Kliment također ima roman adaptiran kao radio-dramu, a to je njezi prvijenac „Ubojstvo na Mrežnici“, koji je predstavila prošle godine na „Dvotočki“. Na ovogodišnji festival stigla je s drugim slučajem forenzičarke Irme Steeg i inspektora Borne Hermana pod naslovom „Ubojstva na Krvavom mostu“. Novi roman inspiriran je motivima iz Zagorkinih romana, a objavljen je u izdanju Beletre.

Direktno iz tiskare, na „Dvotočku“ je stigao „Četvrti kralj“, najnoviji roman dugoselskog pisca Brune Šanteka koji se sve ozbiljnije bavi akcijskim trilerima, a smješta ih u okolicu Martinbrega odakle je njegov glavni junak, razočarani i romantični Hrvoje Grečak. Nakladnik Brune Šanteka je Ceres.

Na kraju drugog dana festivala pisci su razmijenili iskustva o vidljivosti domaćeg pisca u domaćim medijima.