Ljubav pobjeđuje sve

Sanja Tatalović kao moderatorica i autori ljubavnih romana otvorili su drugi dan festivala u nedjelju u 12 sati. Stjepo Martinović, koji je prema ocjeni Igora Mandića napisao najromantičniju i najsenzualniju priču u novijoj hrvatskoj književnosti „Podne u Perastu“ („je li, kao da u ‘starijoj’ možemo otkriti neku sličnu“ – ustvrdio je Mandić početkom 2022.). Svoj novi roman, opet ljubavni, Martinović je smjestio u zavičaj, u okolicu Dubrovnika, a tema je odjeci ljubavi kod para koji se susreće desetljećima nakon afere. Naslov je primjeren – „Kasna berba“.

Nataša Turkalj publici je ponudila likove iz susjedstva, ali i vrlo emancipirane i energične junakinje u oba svoja romana objavljena prošle godine – „Moja savršena nevolja“ i „Moć žene“. Ovaj put više se posvetila drugom romanu, „Moć žene“, u kojem žena i ljubav pobjeđuju sukob dviju mafijaških obitelji.

Nakon četiri romana, Lea Brezar napisala je prvi ljubić „Moja savršena aleja“, u koji je, kao i u nekoliko svojih dosadašnjih romana, ugradila dozu mistike, a na Dvotočki ju je predstavila Sandra Pocrnić Mlakar.

Miris mora, temperament i romantiku Mediterana na Dvotočku je s Hvara donio mladi pisac Ante Jeličić Beleca koji je u svoj roman „Ljubavna pjesma“, o nesretnoj ljubavi i osobnom razvoju, upleo najljepše ljubavne stihove pop balada, među kojima je najviše pjesama Olivera Dragojevića. Na naslovnici knjige je Oliverova fotografija iz sedamdesetih, koju je snimio Feđa Klarić, dugogodišnji voditelj Foto kluba Split.

Božica Jelušić, kao predstavnica kanonske književnosti, govoreći o žanrovima opisala je književnu piramidu koju čine svi pisci, a samo manjina može biti u vrhu te piramide, no žanrovi čine bazu i glavni dio piramide. Božica Jelušić prokomentirala je predstavljene romane i autore i svima zaželjela nadahnuće i uspjeh.

Naša najnagrađivanija stripašica Helena Klakočar portretirala je sve autore na Dvotočki i u dvorani na vješalici izložila crteže pripremljene za trajnu web-izložbu.